Antwerpen is FairTradegemeente

Print
Antwerpen - Burgemeester Patrick Janssens en schepen voor Ontwikkelingssamenwerking Leen Verbist namen zaterdag op de Grote Markt het erediploma van FairTradeGemeente in ontvangst. Antwerpen is de 26ste gemeente die er zich toe verbindt eerlijke producten te gebruiken. Voorlopig is dat al koffie en thee, maar Leen Verbist maakt zich sterk dat daar jaarlijks nog een nieuw Oxfam-product bijkomt.
BR>
Gent en Brussel veroverden eerder dan Antwerpen de titel van FairTradeGemeente, maar burgemeester Patrick Janssens (sp.a)belooft doorgedreven inspanningen om bij te benen. "We hebben in de gemeenteraad een resolutie goedgekeurd om koffie en thee met Max Havelaar-keurmerk te schenken in stadsdiensten, maar we willen meer. Sommige stedelijke organisaties staan trouwens al verder zoals Antwerpen Open en het Atlasgebouw die een heel assortiment Oxfam-producten aanbieden. Wij gaan erop aandringen dat ook de havendiensten of Digipolis instappen. Ook bij de stadskledij letten we er op 'schone kleren' te bestellen." Schepen Leen Verbist (sp.a) belooft per jaar een nieuw product toe te voegen aan de stadsbestellingen.

Volgens Groen!, onder wiens voormalige schepen Erwin Pairon de eerste stappen naar de FairTrade-titel werden gezet, kan het allemaal nog veel beter. Fractieleidster Freya Piryns ziet liefst zo snel mogelijk eerlijke producten bij het OCMW en in alle districten. Zelfs de A-gadgets en bouwmaterialen moeten voor haar fair trade worden.

De viering van de FairTrade-titel gebeurde in aanwezigheid van honderden medewerkers van de negen Oxfam-winkels die Antwerpen op zijn grondgebied telt. Per fiets en uitgedost in kleurrijke kazuifels waren ze vanuit de districten naar de Grote Markt afgezakt. Daar zorgde percussiegroep Baobab uit FairTradeGemeente Zwijndrecht voor de muziek. Passanten konden aan standjes proeven van een gratis Oxfam-wijn of fruitsap.

Frank HEIRMAN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio