Open Wervendag bespaart energie

Print
Brasschaat - De eerste Open Wervendag afgelopen weekend in Brasschaat had heel wat succes. Bouwbedrijf Vermeulen uit Temse zette er op de hoek van de Magdalenalei en de Lage Kaart drie woningen in Amerikaanse cottagestijl te kijk.
BR>
Veel ruimte creëren op een beperkte oppervlakte, dat is het motto van de drie woningen waarvan er al twee verkocht zijn. Maar belangrijker is het isolatiedossier waaraan elke aannemer zich moet houden. "Elke woning moet voldoen aan de Energie Prestatie Normen. Bedoeling is via een isolatiedossier elke woning zo energiebesparend mogelijk te maken. In feite krijgt je huis een label dat telkens mee gaat met de nieuwe eigenaars. Het isolatiedossier is verschillend van woning tot woning, afhankelijk van het type woning, de hoeveelheid glas en de grootte van de ruimten wordt het dossier vooraf opgemaakt", zegt een medewerker van bouwfirma Vermeulen.

Wie eraan denkt een nieuwe woning te bouwen, kan maar best een balans-ventilatie integreren. Je moet daarvoor wel zo'n 6.250 euro ophoesten, maar het gevolg is wel dat je woning een optimale en energiebesparende ventilatie krijgt. Alle binnenlucht wordt via buizen naar een unit gezogen. Daar wordt deze lucht ontwaterd en wordt er verse lucht aangevoerd. "Bij dit systeem is er nooit een tochtgevoel, toch belangrijk als het over energie gaat. In Nederland is dit systeem trouwens al verplicht en we zijn ervan overtuigd dat België zal volgen."

Twee van de drie huizen zijn gesloten bebouwingen, één is halfopen. De partijen cederhout in de gevels geven deze woningen een aparte stijl. Het hout is geloogd en behoudt dus zijn kleur. De prijzen variëren rond de 300.000 euro, sleutel op de deur.

Jan BRYS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio