Vorselaar en congregatie rouwen om zuster Wilfrieda

Print
Vorselaar - Ruim 600 rouwenden namen vrijdag afscheid van zuster Maria Wilfrieda (80). De geestelijke stond zesendertig jaar aan het hoofd van de scholen van de zusters van Vorselaar.
BR>
De begrafenisplechtigheid van zuster Maria Wilfrieda, in Olmen geboren als Constantia Schoeters, ging door in de Paschazaal van het Kardinaal van Roey-instituut. Personaliteiten uit de onderwijswereld en uit verschillende bisdommen woonden de dienst bij.

"Voor het Vlaamse onderwijslandschap is de rol van zuster Wilfrieda nauwelijks te schatten. Tot op het hoogste niveau was zij de laatste decennia een actieve speler. Zelf bleef ze bescheiden bij haar rol. Discretie en directe diplomatie tekenden haar. Op enkele uitzonderingen na weigerde ze steevast interviews. Die soberheid siert haar en de congregatie", weet Rik Willemsen die als voorzitter twee jaar geleden de fakkel overnam.

De Vorselaarse congregatie behoort tot de groten van het land en telde op haar hoogtepunt 154 scholen. Op dit ogenblik zijn er nog meer dan 500 zusters en een honderdtal scholen. "Zuster Wilfrieda maakte er een erezaak van om zoveel mogelijk scholen te bezoeken. Vaak schuimde ze meerdere schoolfeesten af per weekend. Scholen, bisdommen of ministerie voor haar was het een must ter plaatse te gaan. Ze had permanent een medezuster als chauffeur ter beschikking. Als licenciate aardrijkskunde kende zuster Wilfrieda overal de weg. Bovendien droeg ze steeds een kaart bij zich."

Wandelend archief

Zuster Wilfrieda droeg de spiritualiteit van de congregatie hoog in het vaandel. "Aandacht voor de zwakkeren was haar stokpaardje. Ze ijverde voor het behoud van kleine schooltjes omdat die dicht bij de leerlingen staan. Zuster Wilfrieda was een wandelend archief met een fenomenaal geheugen. Ze kende de achtergrond van vele personeelsleden. Als we soms iets over gebouwen of personeel niet meer wisten, schudde zij die kennis zo uit haar mouw. De ordening van ons gigantische archief beschouwde ze als haar laatste opdracht. Helaas is het zo ver niet gekomen", besluit Willemsen.

Stefan LAENEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio