Gestolen caravan duikt op aan circus

Print
Schoten - Een man uit Schoten vond vrijdag zijn gestolen caravan terug op de Markt in zijn gemeente. De kampeerwagen stond tussen andere wagens van een circus.
BR>
Het gerecht nam de caravan, een Weippert waarvan er maar een drietal rondrijden in België, in beslag. Vrijdagavond werd de kampeerwagen weggetakeld.

"Ik ben er geen honderd, maar duizend procent zeker van dat het mijn caravan is", zegt Albert Erken uit de Korte Braamstraat in Schoten. Zo'n drie jaar geleden raakte de man in korte tijd twee caravans kwijt. Van de eerste werd nooit een spoor teruggevonden.

Albert kocht de Weippert van de heer Aernoudts uit Brecht. Die had zoveel veranderd aan de caravan dat er nu geen twijfel mogelijk is. "Donderdagavond ging de vorige eigenaar naar het circus op de Markt in Schoten. Daar zag hij de caravan staan. Hij belde mij meteen op".

Albert Erken trok vrijdagochtend meteen naar de Markt om poolshoogte te nemen. "Ik zag de caravan staan. Het raam stond open. Toen ik naar binnen keek, wist ik het: dit is mijn eigendom. Ik herkende meteen de speciale hoofd van het bed. De vorige eigenaar had dat een eigen cachet gegeven, met roze velours. Hij heeft trouwens nog restjes stof."

Andere details gaven nog meer zekerheid. Zo werden indertijd kasten uitgebroken om een stapelbed te plaatsen, er werden blokken van 5 cm op de assen gezet en er werden aluminium platen onder de vloer aangebracht om het rotten van het hout tegen te gaan. "Alles klopt. We kunnen zelfs de deuken in het dak verklaren", zegt Erken.

Handgeschreven factuur

In eerste instantie nam het gerecht de caravan in beslag. Maar de circusmensen verklaarden dat ze de caravan in Rijsel gekocht hadden. Al hadden ze daar geen documenten van. Nadien kwamen ze met een heel ander verhaal: ze hadden de caravan gekocht van Hongaren. Een handgeschreven factuur vormde het bewijs. Op basis van die gegevens moest de politie de caravan vrijgeven.

Intussen hadden agenten evenwel identificatieplaatjes van de caravan naar het labo gestuurd. Daarop werden sporen van vervalsingen gevonden. Er volgde een nieuwe inbeslagname. De eigenaar van de caravan met Kroatische nummerplaten maar met een adres in Parijs, had bovendien geen geldige verzekering en kon geen inschrijvingsdocumenten voorleggen.

De kans is groot dat Albert Erken zijn caravan terugkrijgt. Tenzij de circusmensen alsnog kunnen aantonen dat ze de caravan te goeder trouw hebben gekocht.

Jean-Pierre DE LAMPER Martin VISSERS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio