Boekhouder Janssen Pharma bekent miljoenenfraude

Print
Turnhout - Jef V.R. uit Turnhout bekent dat hij bij zijn werkgever Janssen Pharmaceutica ruim 2 miljoen euro heeft verduisterd. Met de opbrengst liet hij onder andere een riante villa in Oostenrijk bouwen. De sjoemelende boekhouder verscheen woensdag voor de rechtbank, maar die stelde de zaak uit.
BR>
De omvangrijke fraude kwam in 2002 aan het licht, maar was toen al ruim tien jaar aan de gang. Jef V.R., die als boekhouder volmachten had op een aantal rekeningen van Janssen Pharmaceutica, had de voorbije tien jaar ruim 2 miljoen euro verduisterd.

"Het begon uit financiële noodzaak na een echtscheiding", gaf hij woensdag toe. Maar daar bleef het niet bij. Het systeem bleek zo eenvoudig dat Jef V.R. uiteindelijk enorme bedragen versluisde naar zijn eigen rekeningen. Een groot deel van het geld verdween op Oostenrijkse rekeningen. V.R. bouwde er ook een riant optrekje. Het gerecht legde beslag op de villa en op de Oostenrijkse spaarrekeningen.

Bij de fraude waren ook andere mensen betrokken. P.L. en A.S. uit Turnhout gingen het geld dat naar een rekening in Baarle-Nassau was versluisd, ophalen. Ze mochten een deel voor zichzelf houden.
"Ik heb nooit beseft dat dat verkeerd was. Jef V.R. was een integer man", zei P.L. woensdag. Als technicus die instond voor de logistieke ondersteuning bij symposia van Janssen had hij, alvast in zijn eigen beleving, gemerkt dat ook andere managers het geld over de balk gooiden. "Wij geloofden Jef", zei A.S.

De behandeling van de rechtszaak werd uitgesteld omdat de verdediging van P.L. en A.S. nog besluiten indiende waarin wordt geopperd dat de zaak voor hun cliënten is verjaard. Jef V.R. had zelf geen advocaat meer. "Ik kan me er geen meer veroorloven", zei de boekhouder. De rechtszaak is uitgesteld tot 26 september.

GVN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio