Meerhout plaatst bronzen Cruysberghs

De gemeente Meerhout onthult zondag een bronzen standbeeld van monseigneur Karel Cruysberghs (1891-1976). De geestelijke redenaar-auteur was vice-rector van de Katholieke Universiteit Leuven en proost van de Boerenbond.

Willy Van Den Bergh

BR>

Karel Cruysberghs zag het levenslicht in Meerhout op 28 maart 1891. Hij zag zijn priesterwijding in 1914 gedwarsboomd door de Eerste Wereldoorlog. De Meerhoutenaar zette echter door en werd in 1915 in Londen tot priester gewijd. Hij keerde terug naar het front als aalmoezenier. Monseigneur Cruysberghs schopte het later tot vice-rector van de Leuvense universiteit. Hij was medeverantwoordelijk voor het vervlaamsen van de unief vanaf de jaren dertig. De geestelijke leidde de Boerenbond tussen 1936 en 1961. Hij raakte ook bekend als bevlogen prediker en auteur.

"Louis Van de Poel, een andere Meerhoutse priester, was initiatiefnemer om zijn grote voorbeeld te vereeuwigen in een standbeeld. Hij was bereid een stevige financiële bijdrage te leveren. De totale kosten van ongeveer 22.000 euro zijn verdeeld tussen priester Van de Poel, de Boerenbond en de gemeente", aldus Jos Sterckx van de Meerhoutse heemkundige kring.

Beeldhouwer Jan Peirelinck uit Molenstede (Diest) vervaardigde een beeld van 1 ton. De sokkel is 1,6 meter hoog. Het beeld meet 1,4 meter en stelt monseigneur Cruysberghs voor met een boek. Zondag is het precies 31 jaar geleden dat Cruysberghs overleed in Korbeek-Lo (Bierbeek).

WVdB

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio