Kiekeboe-stripmuur klaar voor inwijding

Print
Antwerpen - "Pagina vier van onze beeldverhaalroute Muurvast is af", stralen initiatiefnemers Lin Torfs en Johan Bijttebier. In het jaar dat stripheld Kiekeboe 30 jaar is geworden, zal het niemand verwonderen dat Merho's personages werden uitgekozen om voortaan ook een blinde muur in 't Stad te verfraaien. Zaterdag wordt Antwerpens vierde stripmuur feestelijk ingehuldigd
BR>
"Het is een juweeltje geworden", vindt Lin Torfs. "Heel mooi, heel fris." De muur is niet ver van de Ossenmarkt te vinden op de gevel van een pand op de hoek van de Paradijsstraat en de Pieter van Hobokenstraat. "Dankzij het mooie weer konden vorige vrijdag de stellingen al worden verwijderd. De jongens van Art Mural hebben goed kunnen doorwerken op Merho's ontwerp. Die vraag krijgen we overigens wel eens. Uit welk boekske komt die tekening? Meestal zijn het originele ontwerpen, aangepast en ingebed in de context van straat en buurt."

Elsschot?

En zo verwijst Merho met een klassiek trompe-l'oeil van een gezellig, maar fictief Antwerps steegje in een al even klein straatje als de Paradijsstraat naar de omringende studentenbuurt. Fanny en hartsvriendin Alanis hebben duidelijk iets met cursussen, op de achtergrond zie je ook andere bekende personages opduiken in het 'straatbeeld'. "De eigenaars van het pand zijn erg tevreden met het resultaat. Het was daarvoor een taggevoelige muur. Ook op dat vlak is er dus vooruitgang. De mensen hadden maar één zorg. Of het madonnabeeldje, dat al twee jaar in restauratie is, nog wel tot zijn recht zou komen? Uiteraard is daarmee rekening gehouden."

Intussen gaat het goed met Antwerpens beeldverhaalroute. Die krijgt stilaan almaar meer vorm. Na Bosschaert, Vandersteen, Van der Veken en nu Merho staat vast dat muur 5 er één van Jef Nys wordt. "Een Jommekesmuur. We hebben er één op het oog aan de achterzijde van de Zoo, al moet daarover nog onderhandeld worden. Muur 6 komt dan weer in de onmiddellijke buurt van het universiteitsrestaurant in de Keizerstraat. Wie de artiest wordt, laten we nog in het midden. Maar we houden in elk geval nog altijd van afwisseling tussen alternatieve en gevestigde waarden. Voor muur 7 hebben we alvast een mooi voorstel van het Willem Elsschot Genootschap. Dick Matena werkt aan een verstripping van Kaas. Het zou leuk zijn om in het Elsschotjaar ook een stripmuur te hebben die verwijst naar een van onze allergrootste schrijvers."

Merho wordt zaterdag officieel ontvangen op het Antwerpse stadhuis. Nadien vertrekt, rond 14u, het gezelschap van de Grote Markt naar de Paradijsstraat voor de inwijding van de stripmuur. In het gezelschap van de snorrenclub, de Kiekeboe-fanclub en de Kiekeboe-reuzen. Uiteraard is er feest in de straat en zorgt de Antwerpse Dorpsfanfare voor de nodige ambiance. Alle Kiekeboes (lezers, fans, evenbeelden) worden op de afspraak verwacht.

Jan BEX

In uw vrijdagkrant vindt u naast een interview met geestelijke vader Merho ook een poster van de Antwerpse Kiekeboe-muurtekening.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio