Jongeren hebben eigen kijk op verkeer

De vereniging voor personen met een handicap (VFG) was één van de vijf jeugdverenigingen die er woensdag op uittrok om mee te werken aan het mobiliteitsonderzoek

Jeugd GePoSitioneerd

, een initiatief dat de verkeersveiligheid en toegankelijkheid rond jeugdlokalen in kaart wil brengen.

BR>

De initiatiefnemers van dit onderzoek zijn mobiliteitscentrum Mobiel 21, IMOB van de Universiteit Hasselt en de Vlaamse Vereniging Jeugddiensten en –consulenten (VVJ). Jongeren kijken blijkbaar vaak op een heel andere manier naar het verkeer dan de statistieken doorgaans aantonen. Ze nemen bijvoorbeeld veel minder de auto, gebruiken meer de fiets of gaan te voet. De problemen die zij aankaarten, worden door verkeersdeskundigen meestal zelfs niet opgemerkt.

Eén groepje van VFG ging, vergezeld door een rolstoelpatiënt, woensdagmiddag op pad in Merksem. Aan de hand van een gps, een camera en een fototoestel werden storende factoren langs de Bredabaan, zoals een te hoge stoep, een tekort aan zebrapaden en allerhande obstakels op de weg geregistreerd. "De resultaten worden gebundeld op een website", vertelt Isabel Thys van de Universiteit Hasselt. "Op een kaartje worden alle gevaarlijke of onaangepaste plekken in het rood aangegeven. Zo kan er in overleg met de gemeentebesturen naar een oplossing worden gezocht."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio