Fietsdag geen succes bij stadspersoneel

Print
Antwerpen - Volgende week organiseert de stad Antwerpen voor de elfde keer een fietsdag voor werknemers en bedrijven, maar bij het stadspersoneel zelf is het evenement dit jaar geen succes. Het moet namelijk voor het eerst twee uur verlof nemen om mee te kunnen doen.
BR>
In 2006 namen 67 bedrijven deel aan de fietsdag, goed voor zo'n 4.000 fietsers. "Dit jaar kunnen we nog meer werknemers naar het werk laten fietsen, want we stopten de Fietsdag in een nieuw kleedje", klinkt het enthousiast op de site van de stad Antwerpen. Maar het aantal inschrijvingen bij het stadspersoneel zelf is nogal mager. In plaats van duizend enthousiaste fietsers vorig jaar, blijft het aantal deelnemers dit jaar steken op 550. "Vorig jaar kregen werknemers van de stad twee uur dienstvrijstelling. Dat is nu afgeschaft en als reactie doen veel mensen dit jaar gewoon niet mee", klinkt het bij de dienst Mobiliteit. "Wij vinden het spijtig dat die twee uurtjes er niet meer af kunnen. Zo sla je als stad je eigen ruiten in."

Dit jaar staan er 134 bedrijven ingeschreven, met in totaal 2.500 werknemers. "Omdat de activiteiten vooral voor en na de werkuren gepland staan, is het concept waarschijnlijk aantrekkelijk voor privé-bedrijven", denkt Bart Desmedt van adviesbureau Traject, medeorganisator van de Fietsdag. "Het aantal ingeschreven werknemers ligt wel lager, maar we tellen nu alleen de mensen die een fietspas aanvragen, in plaats van alle werknemers van de ingeschreven bedrijven." Toch weten ze ook bij Traject dat er veel minder stadspersoneel meedoet als gevolg van het intrekken van de dienstvrijstelling.

"Dat is een algemene richtlijn van de stadssecretaris", reageert verantwoordelijk schepen Ludo Van Campenhout (VLD). "Het geldt dus ook voor andere activiteiten van de stad. Inderdaad jammer, maar met zo'n 45 verlofdagen per jaar zouden die twee uur het verschil niet mogen maken. De werknemers die wél komen, zijn in ieder geval gemotiveerd."

www.antwerpen.be/fietsdag
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio