Houthandel trakteert hele dorp

Stichter Jozef Van den Heurck mag het net niet meer meemaken. Maar zijn drie kinderen en zijn echtgenote zetten de houthandel die hij in 1967 opstartte, met vakkennis en enthousiasme verder en maken de eerste veertig jaar rond met een groot feest. Zaterdag 12 mei is het dus 'bal populair' in de Broechemse evenementenhal. Iedereen is welkom, Van den Heurck trakteert.

Sylvain Liekens

BR>

Jozef Van den Heurck was chauffeur bus op de buslijn Antwerpen – Herentals maar had een hekel aan de zondagsdiensten. In zijn vrije tijd werkte hij in een zaak waar autokisten werden gerecycleerd. Toen de zaakvoerder ermee stopte (mei 1967) kon Jozef de handel overnemen. Echtgenote Mia Van Arwegen werkte toen in de verpleging en was in verwachting van zoon Jan. "Het ging allemaal heel snel, in 1972 kwam onze eerste werknemer in dienst. Nu werken mijn dochter en mijn twee zoons samen met nog drie andere medewerkers", zegt Mia. "We vestigden ons in de Beemdenstraat op een moment dat er bijna nog geen industrie in Ranst was. We zitten op landbouwgrond en dat zorgt nu voor aanslepende problemen. Want we zijn zonevreemd."

De zaak heeft de veranderende tijdsgeest gevolgd. Oudste zoon Jan houdt zich bezig met het aankopen van machines en hout: "Vroeger deden de mensen veel meer zelf. Nu verwachten de klanten maatwerk. Dat vergt grotere machines, die een individuele schrijnwerker haast niet meer kan betalen. We hebben in ons atelier drie grote machines staan die tot 130.000 euro kosten. We willen graag nog hangars zetten om ons opgestapeld hout droog te houden. Maar het is wachten op een advies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening. Die is nog niet samengesteld, na de verkiezingen. Zo ligt onze aanvraag nu al zeven maanden stil."

Alles gratis

Dochter Els, die vooral de administratie en de klanten opvolgt, vertelt hoe het verrassende idee voor het bal populair ontstond. "Toen vader nog leefde, hadden we het er al over dat we die veertigste verjaardag niet ongemerkt mochten laten. Een receptie vonden we wat te gewoon. Zo ontstond dit voorstel. Daar komt bij dat onze Jan voorzitter is van de Celebration Concertband. Hij speelt schuiftrombone en begeleidt een zanger en zangeres. De band speelt die avond twee keer een uur muziek, van Frank Sinatra tot Robbie Williams. Heel veel mensen hebben ons al gevraagd hoeveel de drank zal kosten en iedereen is verbaasd als we zeggen dat alles gratis is. Het is tenslotte feest. Hoe spijtig dat vader dit niet mee mag maken. Hij was 71 en nog heel vitaal toen hij in januari 2006 ziek werd. In augustus is hij al overleden."

Sylvain LIEKENS

Bal populair, zaterdag 12 mei vanaf 21u in Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg Broechem.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio