Antwerp Shiprepair kan lonen uitbetalen

Print
Antwerpen - Op een speciale ondernemingsraad heeft gerechtelijk bewindvoerder Guy Vanhoucke van Antwerp Shiprepair meegedeeld dat hij woensdag een 'dagvaarding van faillissement' indiende. Ten vroegste tegen 22 mei mag een uitspraak worden verwacht. Terwijl de bedrijfsleiders nog steeds in de cel zitten, kunnen de lonen worden uitbetaald en 'staan de kandidaat-overnemers om het hoekje te wachten'.
BR>
Zoals op vorige vergaderingen bezwoer de bewindvoerder ook nu de afgevaardigden van de 165 ASR-werknemers zeker niet met de media te praten. Uit het voorgelegde cijfermateriaal blijkt wel duidelijk dat de twee opgepakte bedrijfsleiders "onvoorstelbaar de middelen van ASR hebben afgeroomd door verlieslatende contracten afgesloten door Shipyard te laten prefinancieren door Antwerp Shiprepair", zegt secretaris Luc De Bruyn van ACV-Metaal. "En de rest werd versluisd naar spookvennootschapen waarvan de oorsprong ons nog niet bekend is", zegt secretaris Eddy Govaerts van het ABVV. Dat het om een put van zo'n 8 tot 10 miljoen euro gaat, wil niemand bevestigen. Maar wordt ook niet ontkend. De Bruyn stelt zich luidop vragen over de manier waarop de bedrijfsrevisoren de voorbije jaren hun taak hebben uitgevoerd. Het boekjaar 2006 is nog niet afgerond. Govaerts neemt zich voor eventueel een klacht in te dienen tegen de revisor.

Belangrijk voor de werknemers is dat dankzij de cash betaling van een herstelling door een Griekse klant de lonen kunnen worden uitbetaald tot zeker 15 mei. De banken houden de kredietkraan dicht. "De moeilijkheden staan haaks op de activiteiten want het orderboek is gevuld en de kandidaat-overnemers staan om de hoek te wachten. Er liggen nog steeds schepen en de orders blijven komen. Het is erg om na al die arbeid zo'n mokerslag te krijgen wegens ronduit criminele feiten. Staken heeft in die context geen zin. Niet alleen zou dat de continuïteit onderbreken maar tegen wie zou men staken? De bazen zitten in de gevangenis", zeggen de vakbondsleiders.

PVb, CM
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio