Reynaert verbrandt de winter

Print
Lokeren - 35 jaar geleden werden in het Reynaertdorp de winterverbranding en de kunst- en ambachtenmarkt gestart. Ondertussen zijn beide manifestaties uitgegroeid tot toppers.
BR>
De winterverbranding, Reynaert viert meye, heeft dit jaar plaats op zaterdag 19 mei. Het wordt een volksfeest op grootmoederswijze. Dansgroep Drieske Nijpers uit Sint-Gillis-Waas speelt daarin een belangrijke rol om het publiek en vooral de kinderen uit te nodigen om mee te dansen en te zingen. Om 22u staat de fakkeldans op het programma en wordt het kampvuur aangestoken als symbolische verbranding van de winter.

Het fanfaregroepje De Kovens is een vaste waarde, voorts komt de doedelzakgroep Fleming Pile Band naar het dorpspleintje en de volksmuziekgroep Kléan zorgt voor de zangstonde. Wie het volledige feest wil meemaken, staat om 20u aan de parochiezaal, vandaar gaat het in optocht naar het dorpspleintje. Koning Nobel en zijn gevolg, in de vorm van reuzenpoppen, houden een oogje in het zeil.

Bedevaart

Op pinkstermaandag 26 mei heeft de jaarlijkse bedevaart naar Daknam plaats. Tegelijk vindt de kunst- en ambachtenmarkt plaats. "We zijn begonnen met enkele kunstenaars en twee vaten trappist die we met een pomp onder druk moesten zetten. De mensen kwamen met soep- en melkkannen om trappist", blikt secretaris Eddy Van Geert terug naar het prille begin.

Nu wordt het dorpje een hele dag overspoeld door dagjestoeristen die kuieren langs de kunstkraampjes en toekijken hoe oude ambachten tot leven komen.

Sneeuwwitje

Patrick De Bock van de Reynaertkring kondigt ineens ook een derde grote activiteit aan: de opvoering van Sneeuwwitje op 5, 6 en 7 oktober. De voorbereidingen voor dit familiespektakel zijn alvast gestart en het enthousiasme is groot.

"Het wordt een totaalspektakel waar heel veel kinderen bij betrokken zijn. We verwachten meer toeschouwers dan er inwoners zijn in Daknam en dat zijn er 640", zegt De Bock. Hij liet de affiche onthullen door de laatste burgemeester van Daknam: Hugo Arens, die daarbij geassisteerd werd door de huidige burgemeester van Groot-Daknam: Filip Anthuenis.

Dirk VAN REUSEL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio