Brandweer moet vervoer ammoniumnitraat niet meer controleren

De brandweerkorpsen in en om de Antwerpse haven moeten niet langer toezicht houden bij het vervoer en de verscheping van ammoniumnitraat. Dat maakt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen maandag bekend. Private bedrijven zullen vanaf juni 2007 die taak op zich nemen.

Belga

Het brandweertoezicht bij dergelijke operaties was bepaald in een koninklijk besluit uit 1960. De havenkapiteinsdienst zou elk schip dat in de haven vertoefde met ammoniumnitraat aan boord en elke verscheping van het uiterst explosieve en brandbare product, doen bewaken door een brandweerman. Tot vandaag werden deze brandwachten uitgevoerd door de korpsen van Antwerpen voor de rechteroever en dat van Beveren voor de schepen in de Waaslandhaven.

Door de gewijzigde inhoud van de takenpakketten van de brandweer, wordt het toezicht niet langer beschouwd als één van hun kerntaken. Na overleg tussen beide betrokken brandweerkorpsen, de dienst der springstoffen van de FOD economie en de havenkapiteinsdienst werd besloten de activiteit open te stellen voor privé-bedrijven.

De haven is wel nog op zoek naar bedrijven die de taak zouden kunnen overnemen. Zij dienen bij de havenkapiteinsdienst een erkenning aan te vragen. Enkel bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, opgesomd in de codex voor het behandelen van gevaarlijke goederen in de haven van Antwerpen, kunnen die krijgen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio