Van Bellingen bij symbolische actie Amedee Verbruggenkring

Leden van de Wase afdelingen van de Amedee Verbruggenkring hebben maandag een bloemenkrans neergelegd aan het standbeeld van dit boegbeeld van de Vlaamse Beweging. Ook de zwarte Spirit-schepen Wouter Van Bellingen uit Sint-Niklaas was hierbij aanwezig.

Het ging om een symbolische actie tegen de Vlaams Belang-manifestatie van 1 mei op dezelfde plaats. Filip Dewinter had Van Bellingen uitgenodigd om samen een krans neer te leggen bij het standbeeld van diens grootoom.

Amedee Verbruggen was frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en wordt ook de 'kasseilegger van de Vlaamse Beweging' genoemd omwille van zijn sociaal engagement. Na zijn dood in 1980 kreeg hij een standbeeld op het kerkplein van Bazel.

Vlaams Belang houdt dinsdag een grote manifestatie onder de slogan 'Vlaamse strijd, sociale strijd'. Omdat Verbruggen de grootoom is van Wouter Van Bellingen, de bekende zwarte Sint-Niklase schepen, nodigde Filip Dewinter hem uit samen een krans neer te leggen bij het standbeeld.

Als tegenreactie op de Vlaams Belang-meeting organiseerden enkele Wase afdelingen van de Amedee Verbruggenkring vandaag een eigen bloemenhulde. Ze vinden dat de figuur van Verbruggen niet misbruikt mag worden voor partijpolitieke bijeenkomsten.

Van Bellingen, lid van de Amedee Verbruggenkring, was zelf ook aanwezig. "Mijn grootoom is een boegbeeld van de Vlaamse Beweging en het is weinig respectvol dat het Vlaams Belang hem op deze manier politiek misbruikt," vindt hij.

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio