Fort krijgt nieuwe dakbedekking

Print
Puurs - De gemeente Puurs heeft een dossier klaar om de dakbedekking van het fort van Liezele te restaureren. Ze baseert zich op een onderzoek van de Leuvense universiteit.
BR>
De 'Vrienden van het Fort van Liezele' ondervonden bij de herinrichting van het fort geregeld last van doorsijpelende regen. Wetenschappers van de universiteit schrijven nu voor hoe het dak te herstellen. De huidige laag roofing moet worden verwijderd en het dak zal dan een waterbestendige folie krijgen. Deze folie voorkomt de worteldoorgroei die vaak aan de basis lag van lekken en fungeert tegelijk als drainagevlak om overtollig water af te voeren. In feite betekent dit een teruggrijpen naar het orginele drainagesysteem dat werd toegepast bij de bouw van het fort in 1908, zij het nu met gebruik van moderne materialen.

De restauratie laat toe de luchtpijpen en schouwen weer op te metselen naar hun authentiek uitzicht en de koepels waterdicht te maken. De hele dakstructuur wordt daarna nog bedolven onder een tien centimeter dikke aarden laag waarvoor nogal wat grond moet worden aangevoerd.

De restauratie van dit beschermd monument zal ongeveer 760.000 euro kosten waarvan de Vlaamse overheid zestig procent betaalt, de provincie twintig procent en de gemeente als eigenaar het saldo.

TF

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio