Socialisten vormen 1 mei om tot regionaal festival

Print
Turnhout - Voor het eerst in de Kempense geschiedenis slaan de Kempense afdelingen van de socialistische beweging de handen in elkaar voor een gezamenlijke viering van de Dag van de Arbeid op 1 mei. In Turnhout vindt rond het Warandep’ant een groots gratis festival plaats.
BR>
De Kempense socialisten vierden decennia lang 1 mei met optochten en festiviteiten onder de eigen kerktoren. De Voorzorg, ABVV en sp.a achtten het stilaan tijd om zoals in Mechelen en Antwerpen tot een regionale viering te komen. Locatie wordt deze keer Turnhout, mede omdat het socialisme er dit jaar een eeuw bestaat. Elk jaar volgt een andere gastgemeente.

"Zonder de traditie uit het oog te verliezen, geven we de 1 meiviering toch een eigentijds tintje mee", zeggen Peter Gevers (Turnhout) en Jan Peeters (Herentals) van sp.a. "Het dubbele accent van feestdag en politieke boodschap blijft behouden, maar we willen ook meer jongeren aanspreken."

De optocht vanaf de Volkswil (10u) en de politieke toespraken van Jan Peeters en Geert van Autenboer (10.30u) geven het startschot van de feestdag. "In Herentals is de jaarlijkse optocht geschrapt, maar elders in de regio vinden nog wel kleinere lokale activiteiten plaats", zegt Peeters.

In en rond het Warandep’ant in Turnhout bouwen de socialisten daarna een festivalruimte op. Er zijn info- en eetstandjes, een berg animatie en enkele expo's. Hoofdmoot maken de optredens van rockgroepen als The Baboons en The Seatsniffers en dj-sets van Fonkee Monk en Court A Sock uit. Alles is gratis.

HO
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio