Kansarme gezinnen besparen samen energie

Print
Turnhout - Vijftien Turnhoutse gezinnen uit de kansengroepen sloten het energiebesparingsproject ‘Klimaat op Maat’ met een positieve noot af. De gemiddelde besparing bedroeg drie procent, door over het algemeen eenvoudige tips dagelijks toe te passen in hun woning.
BR>
’Klimaat op maat' is een deelproject van de bekendere Klimaatwijken, dat zich specifiek richt op kansengroepen. Het OCMW selecteerde vijftien gezinnen die van 1 december tot en met 31 maart probeerden acht procent te besparen op hun energiefactuur. Niet door grote investeringen te doen, maar door enkele praktische tips op te volgen.

Halfweg de periode maakten energiemeesters Sofie Reynders en Nathalie Van Ginneken een eerste balans op. Die viel flink tegen: de totale groep had een gemiddeld méérverbruik van zo’n twee procent. "Door extra maatregelen hebben we dat alsnog kunnen ombuigen. Het eindresultaat is een gemiddelde besparing van drie procent."

Het gezinnetje van Marc Woestenborghs en Leentje Adriaensen scoorde het best met een besparing van zo’n dertig procent. "We letten er dagelijks op om bij het slapen gaan alle stekkers uit te trekken en de zware machines op nachttarief te laten draaien. Toen onze wasmachine stukken kreeg, vervingen we die door een type van een iets hogere kwaliteit. Dat is duurder, maar de bezuiniging liet zich meteen merken."

Puike resultaten halen in een testperiode van vier maanden is één zaak, maar het volhouden is een andere. De energiemeesters hopen dat toch enkele tips blijven hangen. "Dat gaat wel meevallen", meent Marc. "Besparen wordt echt een gewoonte."

HO
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio