Centen voor Merodebossen

Print
Herselt - De Vlaamse regering is bereid negen miljoen euro vrij te maken voor de inrichting van het Merodebos naar het voorbeeld van het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Dat zei Vlaams minister Kris Peeters bij de start van de Merodehappening.
BR>
Honderden mensen zochten zondag de koelte van de bossen op voor de derde Merodehappening aan domein Hertberg in Herselt. Het publiek kon er kennismaken met de verschillende partners van het 700 hectare grote bosgebied. Onder meer de vzw Kempens Landschap, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos stelden er hun realisaties en ambities voor.

Een van die realisaties is het Boswachterspad dat officieel werd voorgesteld. De nieuwe route verbindt de Beeltjens, Kwarekken en Hertberg en gaat ook langs de vroeger ontoegankelijke domeinen Varenbroek en Helschot. Heel binnenkort worden wandelpaden verhard en krijgen de parkings een groot onderhoud.

Parkgevoel

Maar er is nog werk aan de winkel, vindt gedeputeerde Jos Geuens (sp.a). Hij pleit voor de creatie van meer 'parkgevoel', bijvoorbeeld door de herinrichting van de Diestsebaan. "De toeristisch recreatieve ontsluiting is prioritair. Recreanten moeten het gevoel hebben in een park te zijn en automobilisten moeten voelen dat ze er niet thuishoren. Dat kan enkel door een goede poortfunctie en inrijpunten voor fietsers en ruiters."

Minister Peeters kondigde meteen aan dat hij wil meewerken. Hij schat het prijskaartje op veertien miljoen euro, waarvan de Vlaamse regering negen miljoen voor haar rekening wil nemen.

Evi HERMANS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio