Mieren terroriseren buurt

Print
Turnhout - Een rij van elf woningen en twee appartementsgebouwen op de Steenweg op Gierle in Turnhout kampt al meer dan een jaar met een plaag van faraomieren. Hoewel deze diertjes zelf niet gevaarlijk zijn, kan je ze moeilijk verdelgen en maken ze een normaal leven bijna onmogelijk.
BR>
Turnhout

Rik Driesen en zijn vrouw tonen een suikerblik waarvan ze het deksel met kleefband dichtplakken. Hun brood bewaren ze in een luchtdichte snelkookpan. "Als ik het in de broodtrommel durf leggen, is het binnen de kortste keren vergeven van die beesten", zegt ze. "Dat gebeurt met al het eten dat je onbeschermd laat liggen."

‘Die beesten’ zijn faraomieren. Deze van oorsprong tropische insecten gedijen het best bij temperaturen rond 30° celsius. In onze centraal verwarmde huizen vonden ze dus een uitgelezen habitat. Met hun grootte van nauwelijks twee millimeter zijn ze echt minuscuul.

"Ze zijn te klein om hun beet te voelen, maar het is echt geen leven meer. Als je een bord of tas uit de kast haalt, moet je eerst nakijken of er geen mieren in zitten. Ze lopen over tafel terwijl je zit te eten. Je mag poetsen zoveel je wil, een paar uur later zit het weer vol. We wonen hier al 45 jaar, maar dit hebben we nooit meegemaakt", zucht Rik.

Het grootste nadeel is dat de mierenkolonies zich achter muren nestelen, waar ze onbereikbaar zijn. "Een mier in de tuin volg je om bij het nest te komen. Bij die faraomieren gaat dat gewoon niet. Ik heb echt al op het punt gestaan om mijn plafond uit te breken, maar ze komen net zo goed van onder de vloer. We hebben zelf al gespoten, maar het helpt niks."

"Faraomieren zijn inderdaad bijzonder moeilijk te verdelgen", zegt Erik Verstraelen van de Turnhoutse Milieudienst. "Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze zich heel diep verschuilen en lopen ze zo van huis naar huis. De stad neemt nu op haar kosten een verdelgingsbedrijf onder de arm."

De stad en de firma Rentokil Initial uit Aartselaar houden op 15 mei een overleg met de buurt over de aanpak en procedure.

Hans OTTEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio