Rondhangjongeren knappen klusjes op

Print
Berchem - De komende dagen zullen 46 jongeren helpen bij het koken in het OCMW-dienstencentrum, het inladen van boodschappentassen en het poetsen van wagens. De jongeren zijn geen onbekenden voor de winkeliers van de Statie- en Driekoningenstraat. Meestal hangen ze in groepjes rond in de winkelas.
BR>
Eind november won de winkeliersvereniging Hart van Berchem 4.000 euro met de wedstrijd 'De Uitdaging' van het winkelcentramanagement. De jury was onder de indruk van het project 'Jongeren aan het woord' sdat jongeren, bewoners en winkeliers bij elkaar wil brengen. Deze week wordt duidelijk of het initiatief resultaat heeft. De jongeren krijgen verschillende opdrachten in Oud-Berchem. Wie de klus goed uitvoert, krijgt een cadeaubon voor de winkels in de Statie- en Driekoningenstraat.

Pascal Jacques, voorzitter van de winkeliersvereniging, is zelf verrast door de hoge respons van de jongeren. "Ik had op 20 jongeren gehoopt, maar 46 oversteeg echt al mijn verwachtingen", zegt Jacques. "De jongeren reageerden eerst sceptisch toen ik hen aansprak over het initiatief, maar uiteindelijk won ik hun vertrouwen en vanaf dat moment stroomden de inschrijvingen binnen. Ook de inzet van de kinderwerking Tjif-Tjaf heeft geholpen."

Jacques zag de jongeren geregeld voorbij zijn zaak lopen, maar stelde vast dat maar weinig winkeliers en klanten contact met hen hadden. "Sommigen hebben zelfs schrik van deze groepjes", zegt Jacques. "Met het project wil ik de jongeren uit hun isolement halen en ze meer bij de buurt betrekken. Door de opdrachten die ze moeten uitvoeren, komen ze in contact met de bewoners. Ik hoop dat sommigen door deze ervaring ook aan werk geraken."

Vanaf woensdag voeren de eerste groepjes jongeren opdrachten uit. Het hoogtepunt volgt zaterdag 5 mei. De dag eindigt met een voetbalwedstrijd tussen de deelnemers.

Sacha VAN WIELE
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio