Les voor kind en hond

Om het negatieve imago van honden te keren, organiseerde de vzw Hondenlos een hond/kind-dag op de Antwerpse Linkeroever. "Correct omgaan met honden begint op jonge leeftijd. Een hond moet bij het wandelen altijd aan de lijn, maar heeft ook geregeld vrijheid nodig. Daarom zijn hondenweiden een must," zegt Kaat Raes, woordvoerster van Hondenlos.

BR>

Via de hond/kind-dag wilde vzw Hondenlos zowel baasjes als politici erop wijzen dat betreurenswaardige incidenten met honden kunnen worden vermeden door het naleven van eenvoudige regels. Deze strategieën werden voorgesteld via toneeltjes, waarin kinderen een belangrijke rol speelden. Daarnaast leerden jong en oud in korte sessies de eerste knepen van het correct omgaan met honden.

Nancy Van Reeth uit Schoten, de trotse eigenares van een jonge cocker, vindt het idee van een hond/kind-dag super. Ook haar kinderen Iris (9) en Jorn (7) genieten. "Onze puppy is dertien weken oud. Mama volgt nu al lessen, maar als ik 12 jaar ben, ga ik zelf met Mitsy naar de hondenschool", zegt Iris blij.

Kaat Raes vervolgt: "Vroeger konden de mensen veel beter omgaan met honden dan nu. Dat komt omdat heel wat hondenscholen de dieren te positief benaderen en te veel belonen. Honden zijn geen knuffels, ze moeten weten wie de baas is. Ik pleit voor een systeem waarbij je corrigerend optreedt. Een elektronische halsband verricht daarbij wonderen. Via een stroomstootje laat je je hond van op afstand weten wat je wil, zo gehoorzaamt hij perfect. En als hij eenmaal goed is opgeleerd, kan je die

E-collar

gewoon weglaten."

Hondenlos start binnenkort met een petitie, gericht aan de hogere overheid, voor het streng bestraffen van baasjes die hun honden los laten lopen. De vereniging pleit tegelijk voor meer hondenweiden.

Jan VORSSELMANS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio