Keizerrijden blijft met 25 paarden

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Het keizerrijden, waarbij de gansrijders strijden om de allerhoogste titel, zal ook in de toekomst 25 deelnemers tellen. Dat heeft de Polderbond, de overkoepelende organisatie van de gansrijdersverenigingen, beslist. Het juiste aantal per vereniging en of Ekeren al mag meedoen, wordt in het najaar bekeken.
BR>
Eerder dit jaar ontstond beroering in de gansrijderswereld, omdat de Nieuwe Gans Berendrecht de samenstelling van het deelnemersveld anders wilde. Nu is het zo dat Lillo, Hoevenen en Stabroek elk vier ruiters afvaardigen. De Nieuwe Gans en de Oude Gans Berendrecht krijgen elk drie deelnemers, en dat geldt ook voor de Jonge Ruiters en de Veteranen uit Zandvliet. Tien jaar geleden besliste de Polderbond om het aantal deelnemers voor één decennium vast te leggen. Die periode is nu voorbij en omdat Berendrecht twee gansrijdersverenigingen telt, wilde de Nieuwe Gans een andere verdeling. De vereniging vindt dat zij recht heeft op een extra ruiter. Dit leidde tot spanningen in het folklorewereldje. Hier en daar viel zelfs het woord 'boycot'.

Gelukkig kwam het niet zo ver. Op de jongste vergadering van de Polderbond is geen definitieve oplossing gevonden. "We hebben beslist dat het aantal ruiters beperkt blijft tot 25. Over de juiste verdeling per vereniging spraken we ons niet uit. Hetzelfde geldt over de vraag of Ekeren nu al mag meedoen met het keizerrijden. In het najaar hakken we knopen door", aldus Frans De Schutter, voorzitter van de Polderbond.

Wie niet wacht tot het einde van het jaar is de huidige keizer, Sven Van Bouwel. Zaterdag 26 mei wordt hij in Hoevenen feestelijk uitgehaald. Er komt een rondgang door het dorp en om 21u start een volksbal.

EvdW
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio