Puzzelen rond Media Markt

Print
Wilrijk - Met de komst van Media Markt krijgt het winkelaanbod in Wilrijk er een grote speler bij. Dat is een goede zaak voor de consument, als de verkeersoverlast binnen de perken blijft. En dat brengt puzzelwerk mee voor de bevoegde schepen.
BR>
Vooral in de Planetariumlaan, de Kernenergiestraat en een stukje van de Krijgslaan maken ze zich zorgen. "We worden er zelfs een beetje moedeloos van", zegt René De Cort van het actiecomité Verkeersveilig Neerland. "In het verleden hebben we ons al zo vaak laten horen. Maar petities, artikels in de krant en rechtstreeks contact met politici hebben tot vandaag niets uitgehaald. De vrachtwagens razen nog steeds door de Planetariumlaan. Met de komst van Media Markt zal de verkeersdruk alleen maar toenemen."

Districtsschepen van Mobiliteit Johan Peeters (sp.a) heeft zich in het dossier vastgebeten. "Het is de bedoeling dat als de site helemaal klaar zal zijn, zowel het aankomend als het wegrijdend verkeer de Boomsesteenweg (A12) gebruikt. We onderzoeken momenteel hoe we kunnen verhinderen dat het doorgaand verkeer bij IKEA gaat stremmen. We denken aan een invoegstrook en vooral ook aan een betere manier om het verkeer richting Brussel vlotter op de andere rijbaan te krijgen. Daarover zijn we in gesprek met de Vlaamse overheid."

Geleegweg

Dat scenario is voor de lange termijn. Maar Peeters heeft ook al concrete maatregelen voor ogen om van meet af te verhinderen dat de Neerlandwijk met nieuwe overlast wordt geconfronteerd. "Er moet een volledig verbod komen voor zwaar verkeer boven 3,5 ton in de Planetariumlaan", zegt hij. "Alleen bussen van De Lijn mogen er dan nog rijden. Ter compensatie denken we eraan om een parkeerverbod uit te vaardigen in de Geleegweg, die parallel loopt met de Planetariumlaan en de ideale ontsluitingsroute is. Omdat er aan beide kanten van de straat vrachtwagens staan, mijden veel chauffeurs momenteel die uitvalsweg."

Luk LUYTEN Een digitale impressie van de nieuwe gebouwen van Brico en Media Markt. Foto GvA Van links naar rechts: CD&V-fractieleider Hans Ides, sp.a-districtsschepen Johan Peeters en René De Cort van Verkeersveilig Neerland. Op de achtergrond rijzen de nieuwe gebouwen uit de grond. GvA-foto Ludo MARIËN Neerland vreest voor wateroverlast Hans Ides, fractieleider van CD&V, kaartte op de districtsraad het probleem aan van de waterafvoer op het terrein van Media Markt en Brico. "Op de grote ruimte van beton en asfalt kan het water straks niet meer weg. Zoals de naam al aangeeft, is Neerland de laagst gelegen wijk van Wilrijk. De gevolgen laten zich raden. Als het district met wateroverlast te kampen heeft, is het daar. Dat was onder meer ook het geval toen de parking van IKEA werd aangelegd. Daarom vragen wij een duidelijk waterafvoerplan." Het district nam daarvoor inmiddels contact op met de aannemer. LL Parkeren op het dak Het terrein waarop de nieuwe vestigingen van Media Markt en Brico komen, is 15.000m² groot. Brico krijgt daarvan 6.000m², Media Markt bestrijkt twee niveaus van elk 3.790m² en een derde unit, die nog geen invulling heeft, is 1.440m² groot. Er komt parkeergelegenheid voor 479 auto's. De helft daarvan krijgt een plaats boven op het dak van Brico. Die parking zal met een lift bereikbaar zijn. Media Markt opent nog dit jaar de deuren. Eind oktober is de streefdatum. Brico verhuist pas in het voorjaar van 2008 van de huidige locatie aan de Boomsesteenweg naar het nieuwe gebouw. IKEA palmt dan het vrijgekomen pand in voor uitbreiding van de winkel. LL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio