"Een rugzak vol goede raad"

Print
Malle - 'De jeugd van tegenwoordig': het is een begrip dat al decennia meegaat en in elke generatie voorkomt. Jongeren zijn lui, agressief en gaan vaak hun boekje te buiten, denken sommige ouderen. Maar er zijn er zelfs die zich inzetten voor hun leeftijdgenoten door hen met raad en daad bij te staan. Die jeugdadviseurs werden dit weekend door jeugddienst In Petto bedankt met een leuk themakamp.
BR>
Heel wat tieners kampen met vragen over thema's die horen bij het volwassen worden. Hoe ga ik om met seksualiteit? Waarom scheiden mijn ouders? Waar vind ik een geschikte vakantiejob? De antwoorden vinden ze dikwijls niet bij hun ouders of leerkrachten, maar wel bij leeftijdgenoten. De vzw In Petto, een landelijke jeugddienst die instaat voor het welzijn van jongeren, wil ervoor zorgen dat die leeftijdgenoten ook de correcte informatie verstrekken. Daarom zijn de Jeugdadviseurs in het leven geroepen. Zij werden afgelopen weekend in Westmalle getrakteerd op een 'Formule 1-kamp'.

"Jeugdadviseurs zijn jongeren vanaf 14 jaar die een opleiding hebben gevolgd om hun vrienden beter te kunnen helpen", vertelt Hilde Heughebaert, coördinator van In Petto. "Ze worden ondergedompeld in een bad van thema's waarmee jongeren te maken kunnen krijgen en leren met talloze situaties om te gaan. Nadien kunnen ze een luisterend oor, een oplossing voor de typische jongerenproblemen of een troostende schouder aanbieden. Wanneer ze de vraag zelf niet kunnen beantwoorden, begeleiden ze de vrager naar het lokale Jongeren Advies Centrum (JAC). Dit werkt drempelverlagend, omdat iemand van dezelfde leeftijd het probleem meestal wel begrijpt. Met een rugzak vol weetjes en antwoorden, zijn de Jeugdadviseurs een oplossing voor vele problemen."

De Jeugdadviseurs zijn nu al met meer dan driehonderd over heel Vlaanderen. Toch staat In Petto nog voor enkele uitdagingen. "Er mogen altijd meer Jeugdadviseurs uit BSO en TSO bij en het mannelijk geslacht is ook nog ondervertegenwoordigd", aldus Hilde Heughebaert.

Praten over 'liefkes'

Jolien Van De Venne (16) uit Schelle is een Jeugdadviseur. De reden waarom ze dat is geworden, is eenvoudig: "Ik ben bekommerd om mijn vrienden en als er zich iets voordoet, wil ik hen graag helpen. Dankzij de opleiding weet ik hoe ik kan en mag reageren. Voorlopig heb ik nog niet te maken gehad met zware problemen. Meestal komen ze praten over 'liefkes' en de probleempjes die daarmee te maken hebben. Ondertussen weten al meer mensen dat ik Jeugdadviseur ben, onder wie de directeur van mijn school. Dat betekent dat er misschien meer vragen zullen komen, maar dat vind ik niet erg."

Luisteraars zijn nodig

Ook Dennis Van Eynde (20) uit Schoten is een Jeugdadviseur. Hij vindt het initiatief een aanrader: "Voor veel jongeren is het goed dat er luisteraars zijn. Even samenzitten en de problemen rustig bekijken, kan wonderen doen. Ik heb al te maken gehad met jongeren die van huis wilden weglopen. Wanneer je dan samen met hen de voor- en nadelen afweegt, denken ze er vaak anders over. Hoe meer jongeren langskomen met problemen, hoe sneller en makkelijker ik weet te reageren. Er zijn namelijk veel vergelijkbare situaties, en met de kennis van de opleiding erbij bekijk je de problemen op een andere manier. Jeugdadviseur zijn is positief voor jezelf én de anderen."

Philippe SCHOENMAEKERS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio