Jongeren proeven van bakkersstiel

Print
Buggenhout - Dertig kinderen uit het vierde tot het zesde leerjaar waren woensdagmiddag te gast bij bakkerij De Saeger-Spruyt aan de Schoolstraat in Buggenhout. Zij konden er eens proeven van de bakkersstiel toen ze zelf speculaas en koekjes bakten.
BR>
Onder de noemer Bak er wat van nodigden zo'n 35 Oost-Vlaamse bakkers jongeren uit om hen warm te maken voor de stiel van warme bakker. "Hoewel de instroom bij de bakkersscholen vrij stabiel blijft, is het aantal jongeren dat ook in de sector terechtkomt zeer klein", vertelt Geert Merckaert van de federatie Vebic. "De afgestudeerden gaan vaak iets anders doen. Met deze actie willen we jongeren tonen dat ze als bakker ook iets creatief kunnen doen."

De Saeger-Spruyt is al meer dan zestig jaar een echte familiebakkerij. "De mensen hechten veel belang aan een vers brood en we merken hier in Buggenhout dat koude bakkers het erg moeilijk hebben", weet bakkersvrouw Suzy Spruyt (33).

"Goede gasten vinden om te helpen in de bakkerij, is erg moeilijk. Weinigen zien het zitten om in het putje van de nacht en op feestdagen te werken. Vaak haken ze na enkele maanden al af. Gelukkig kunnen wij de zaak draaiend houden met onze eigen familieleden. Onze twee kinderen zijn nog wat jong om te beslissen of ze de zaak zullen overnemen. De ene keer worden ze bakker, de andere keer brandweerman."

De jonge bakkers straalden toen ze na het bakken van de koekjes en speculaas zich aan een ijsje mochten wagen in het warme werkhuis.

RaMo
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio