Albanese student schrijft woordenboek

Print
Zwijndrecht - Edmond Ceku (23), een Albanees die al zeven jaar in Zwijndrecht woont en in Antwerpen studeert, stelde een miniwoordenboek Albanees-Nederlands/Nederlands-Albanees samen. Dat is een primeur voor Vlaanderen en Nederland.
BR>
De jonge Albanees, oud-leerling van het Antwerps Stedelijk Instituut voor Handel en Ambachten (SIHA), studeert nu marketing. Edmond is goed geïntegreerd en houdt veel van ons land, maar kan zijn thuisland niet vergeten. "Ik ben lid van Jongeren Voor Vrede, een afdeling van de Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen. Samen met andere jongeren trek ik in juli naar Albanië om er arme kinderen te helpen. Alle financiële steun is welkom."

De realisatie van zijn woordenboek moet ook in dat licht worden bekeken. "Het is mijn bedoeling om volkeren dichter bij elkaar te brengen, dus ook om Vlamingen en Nederlanders uit te nodigen Albanië en zijn cultuur beter te leren kennen."

Celis & Meyers uit Brasschaat, het bedrijf dat het woordenboek mee tot stand heeft gebracht, ziet heel wat mogelijkheden voor Belgische investeerders in Albanië. Wim Praast: "Het land had vroeger een minder gunstige reputatie, maar daar kwam verandering in na de ombuiging van het communistische regime naar de vrije democratie. Albanië is nu nog een ontwikkelingsland, maar door de sterke economische groei zal dat niet lang zo blijven."

Het woordenboek is opgevat als een praktische gids, gebaseerd op praktijksituaties voor zowel Nederlandssprekenden die Albanië bezoeken als voor Albanezen die Vlaanderen of Nederland verkennen. Edmond Ceku: "Dit miniwoordenboek is nog maar een begin. Het is mijn bedoeling dit werkje gevoelig uit te breiden, waardoor ik bijvoorbeeld de grammatica volledig aan bod kan laten komen. Er is zeker een markt voor, want steeds meer mensen willen naar mijn geboorteland reizen."

Jan VORSSELMANS

Edmond Ceku, Woordenboek-gesprekspartner Nederlands-Albanees, Celis & Meyers, 140 blz., 12 euro. Info: 0497-86.94.98 (Edmond Ceku), 0472-39.84.28 (Celis & Meyers).
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio