Surinamers riskeren straf voor witwassen

Print
Turnhout - Zeven Surinamers riskeren een veroordeling voor het witwassen van in totaal 3,5 miljoen euro. Ze investeerden het geld bij de Fortisbank in Turnhout. Volgens het parket zijn de bedragen afkomstig van drugshandel.
BR>
Het onderzoek tegen de beklaagden kwam op gang na een melding van de Cel Financiële Informatie. Hanifan A. en Rasisdam K., twee oudere Surinaamse vrouwen boden zich in 2003 aan bij de Fortisbank in Turnhout met enorme bedragen. Ze lieten respectievelijk 1,1 miljoen euro en 1,4 miljoen euro beleggen. Dat gebeurde door het afsluiten van levensverzekeringen en het storten van gelden op spaar- en effectenrekeningen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bende een bedrag van in totaal 3,5 miljoen euro aangeboden waarvan de herkomst onduidelijk was.

"De twee vrouwen konden amper lezen en schrijven. Ze zijn ingeschakeld door de vijf andere beklaagden om het geld, afkomstig uit de handel in verdovende middelen, wit te wassen", meende substitute Ariane Braccio. "De daders kwamen naar Turnhout om de antiwitwasmaatregelen in Nederland te ontwijken. Een aantal beklaagden staat daar al bekend voor drugsfeiten en witwasactiviteiten."

Een speciale rogatoire commissie reisde vanuit Turnhout naar Suriname om het dossier te onderzoeken. "De echtgenoot van een van de vrouwen legde een lachwekkende verklaring af. Hij zei dat het geld onder meer afkomstig was van de verkoop van veertien koeien en de melk daarvan", aldus de aanklager.

Ze vorderde celstraffen van achttien maanden, waarvan een jaar effectief en straffen met uitstel.

De verdediging van de beklaagden vroeg de vrijspraak. De advocaten meenden dat de redelijke termijn was overschreden. De zaak wordt op maandag 14 mei verdergezet. Nadien volgt een vonnis.

BVDL
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio