Jarig Speelgoedmuseum stelt stripverhaal en BV-speeltjes voor

Print
Mechelen - Het Mechelse Speelgoedmuseum geeft voor zijn 25ste verjaardag vanaf vandaag de favoriete speeltjes van Bekende Vlamingen prijs. "Striptekenaar Marc Verhaegen goot het jubileum van ons museum ook in een kleurrijk verhaal", zegt museumdirecteur Jozef Heylen.
BR>
Dat het Speelgoedmuseum zijn 25ste jubileum niet onopgemerkt laat voorbijgaan, mocht maandagavond al duidelijk blijken tijdens een druk bijgewoonde officiële opening van de expo 'Speelgoed van...'. Op vraag van directeur Jozef Heylen en conservator Marc Wellens was ook striptekenaar Marc Verhaegen van de partij. "Deze Kontichnaar tekende wat graag een verhaal rond 25 jaar Speelgoedmuseum. In zijn eerste Senne & Sanne-album kwam die locatie al eens voor. De inspiratie voor dit verhaal over een Joods meisje vond hij bij onze expo rond speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog", legt Jozef Heylen uit.

"In zijn nieuwste strip verdwijnt het mascottepopje Nicky uit ons museum. Tijdens deze zoektocht leren kinderen over de maatschappelijke betekenis van speelgoed. Het avontuur eindigt tijdens de Mechelse Speeldag op 6 mei. Hier kan je de strip trouwens kopen", weet Heylen.

Speelvogels met naam

De directeur zelf bleek als kind niet meteen met strips begaan. "Ik was meer een man van de techniek. Mijn favoriete speelgoed was een projector, waarmee we thuis geregeld cinemake speelden. Die voorliefde voor beelden en verhalen is altijd gebleven", zegt Heylen.

Zulke histories zitten ook achter de speeltjes van de deelnemende BV's. "Zo stellen we Jean Blautes favoriete accordeon tentoon. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx leende dan weer zijn collectie soldaatjes uit. Zo zie je maar: spelende kinderen waren we ooit allemaal", besluit Jozef Heylen.

Wie het speelgoed van BV's zelf wil zien, kan nog tot en met 2 september in het Speelgoedmuseum aan de Nekkerspoelstraat 21 terecht. Het museum is alle dagen, behalve maandag, open tussen 10 en 17u.

Sofie MERCKX

Info: 015-55.70.75, www.speelgoedmuseum.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio