Melaan komt tot leven

Print
Mechelen - Twee maanden na de opening lijkt de Melaan, de nieuwe Mechelse vliet, uit te groeien tot een levende biotoop. Er zwemmen niet alleen vissen in het water. Buurtbewoner Peter Meuris spotte als eerste ook een koppel eendjes.
BR>
Sinds enkele dagen heeft de stad het water op de Melaan op het juiste peil gebracht. "De vliet staat nu helemaal vol, precies op het niveau dat wij willen. Via de bakstenen muur zal wel nog wat water verloren gaan", zegt Paul Temmerman van de stedelijke dienst Openbare Werken.

In maart liet hij al een beetje water uit de Binnendijle in de Melaan pompen. "Kleine visjes geraken zonder problemen door het pompsysteem, want wij willen natuurlijk niet dat het sardientjes worden", lacht Temmerman. Vorige week werd er voor een tweede keer gepompt. "Jammer genoeg is daarbij vervuild water met een tekort aan zuurstof van de Binnendijle in de Melaan terechtgekomen, want enkele dagen later stelden wij een zeer grote vissterfte vast in de Binnendijle. Dat heeft vermoedelijk alles te maken met het warme en droge weer van de voorbije weken", legt Paul Temmerman uit.

Toch wil de stad de Melaan zo zuiver mogelijk houden. "Maar het is een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moet het niveau van de loop hoog genoeg zijn. Anderzijds mag er geen vervuiling optreden om vis, algen en planten alle kans op overleven te geven."

Voorlopig lukt dat vrij aardig, op het ene incidentje na. Peter Meuris, die aan het Jef Denynplein woont en er een bed & breakfast runt, fotografeerde zelfs al enkele eendjes. Ook onze fotograaf schoot er enkele plaatjes van. "Wij hebben een jaar in de problemen gezeten, maar wij hebben iets knaps in de plaats gekregen", zegt Peter. "Op zondag flaneren mensen langs de dijk. Het is een schitterende verbetering. Een minpuntje: sinds de opening van de Melaan hebben wij wel weer water in onze kelder. Wellicht komt dat door het grondwater."

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio