Lessen Frans avec Pistache

Print
Temse - De leerlingen van het eerste leerjaar van basisschool De Klimroos uit de Clemens De Landtsheerlaan krijgen vanaf volgend schooljaar initiatie Frans. Een keer per week tijdens de middagpauze komt muis Pistache op bezoek.
BR>
"Het idee om initiatie Frans te geven, komt van de juffen Sofie van het eerste leerjaar en Nicole van de derde kleuterklas", zegt directrice Rita Camerlinckx. "In september starten we met de initiatie voor leerlingen van het eerste leerjaar. In januari kunnen ook de kleuters van de derde kleuterklas instappen. Uit ervaring weet ik dat spelenderwijs Frans leren, geen enkele inspanning kost. Ikzelf ben uit het Brusselse afkomstig. Ook ik heb de basis van het Frans al spelenderwijs meegekregen."

"Onze taalinitiatie kan worden vergeleken met een zweminitiatie", zegt Camerlinckx. "Het komt er in de eerste plaats niet op aan om te leren zwemmen, maar wel om water gewoon te worden. Kinderen mogen ook geen schrik hebben van de Franse taal. Wij willen vooral dat kinderen durven meedoen en plezier beleven aan het nabootsen van Franse klanken. Daarbij gaan we gebruik maken van de koffer van Pistache. Die koffer bevat naast muis Pistache onder meer prentenboeken, cd's en spelletjes."

Derde taal

In basisschool De Klimroos lopen veel kinderen van allochtone ouders school. "Voor een aantal van hen is Frans al hun derde taal", zegt Camerlinckx. "Dat heeft me in begin wel even tegengehouden. Ik vroeg me af, of dat niet wat te veel van het goede zou zijn. Een studie bewees echter het tegendeel. Kinderen die thuis twee talen horen, hebben het proces om een bijkomende taal te leren al eens meegemaakt. In vergelijking met eentalige kinderen, is dat een voordeel om nieuwe taal te leren."

Het is de bedoeling om de initiatie de volgende schooljaren uit te bouwen. Over vier jaar wil De Klimroos vier initiatiegroepen hebben, waarvan de oudste perfect aansluit een het echte schoolvak Frans.

Dat het opzet ook een publicitair karakter heeft, geeft directrice Camerlinckx eerlijk toe. "Elke school beweert van zichzelf de beste te zijn", zegt de directrice. "Het komt er op aan om net iets meer te doen dan de anderen."

Gert NOBELS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio