Bijbel van 10.000 euro

Print
Aartselaar - De actie Schatten op zolder van de Aartselaarse heemkring en cultuurdienst tijdens de Erfgoeddag was een succes. Ongeveer zestig inwoners lieten oude, goed opgeborgen voorwerpen naar waarde schatten: een van de blikvangers was een bijbel die - eens gerestaureerd - tot 10.000 euro waard is.
BR>
Het was ruim tien jaar geleden dat Aartselaar deelnam aan de Erfgoeddag. Toen was strak afgelijnd met welk soort voorwerpen bezoekers ter schatting mochten langskomen. Die beperking was er nu niet. Wel was bepaald om per persoon slechts een voorwerp te valoriseren.

Vooraf hadden dertig personen uit Aartselaar, maar ook uit de wijdere regio, ingeschreven. Maar de dag zelf daagde een dubbel aantal nieuwsgierigen op. Drie experts hadden een hele dag nodig om de klus te klaren.

De familie Coppens had de aankondiging in onze krant gelezen en waagde haar kans met een oude bijbel. "Eigenlijk is die van onze schoonzoon" zegt Paul Coppens. "Hijzelf had geen tijd maar wou wel meer info over het lijvige boek, dat volgens de inleiding in 1749 werd gedrukt. Zijn overgrootvader had het ooit op een vlooienmarkt in Amerika voor honderd dollar gekocht."

Kunsthistoricus Hans Van Kuyck was onder de indruk. "Spijtig dat de tand des tijds het lijvige boek zwaar beschadigde. Maar zo is het voor liefhebbers toch nog steeds tweeduizend euro of meer waard. Gerestaureerd het vier- of vijfvoudige."
Pistool

Aan een andere tafel controleerde Tony Dengis als expert een pistool. "Voor zover ik weet werd het ooit in de kleiputten van Niel gevonden", zegt Frank Van Dessel. "Het ligt al jaren als een soort relikwie in de kast. Deze actie geeft ons eindelijk de kans om de waarde ervan te kennen." Het rapport dat Van Dessel meekreeg, was bevredigend. Het wapen blijkt bijna tweehonderd jaar oud te zijn. Verkoopwaarde is driehonderd euro. De drie insnijdingen achteraan de loop betekenen dat er ooit drie vijanden mee werden gedood. .

Naast boeken, horloges, wapens en schilderijen werden vooral ook beeldjes ter beoordeling binnengebracht. Hierbij ging de beoordeling meestal niet zo hoog. ’s Namiddags kregen de specialisten wel twee Jugendstil-vazen ter keuring voorgelegd. De geschatte marktwaarde bedraagt volgens hen toch minstens zevenhonderd euro het stuk.

Jef WIJCKMANS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio