Regio heeft borstkliniek

Print
Brasschaat - In Brasschaat werd zaterdag het startsymposium gehouden voor de Borstkliniek Voorkempen: een samenwerking tussen het Algemeen Ziekenhuis Klina (Brasschaat) en Sint-Jozef (Malle). Opsporing, opvolging en nazorg van de ziekte worden voortaan in één organisatie gebundeld. Een nieuwe taak gaat naar de 'borstverpleegkundige'.
BR>
Borstkanker is de voornaamste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 40 en 70 jaar oud. In België worden per jaar 7.400 gevallen vastgesteld, in de ruime regio Brasschaat-Malle gaat het om 250 per jaar. Om een optimale behandeling te ondergaan moeten vrouwen vaak verschillende stappen ondernemen. De nieuwe borstkliniek, die sinds begin 2007 operationeel is, bundelt deze stappen en stemt ze op elkaar af. Naast de twee ziekenhuizen in de regio stippelden ook de huisartsen uit de regio, het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) en andere instanties de weg naar genezing mee uit.

Een nieuwe en belangrijke factor in het hele genezingsproces is de borstverpleegkundige. "Een borstverpleegster moet een vaste waarde worden bij preventie, ontdekking of behandeling", vertelt huisarts Rik Baeten van LOGO Antwerpen Noord. "De huisarts is meestal de eerste persoon waarmee vrouwen met borstkankersymptomen geconfronteerd worden. Die kan meteen doorverwijzen naar de borstverpleegkundige, die altijd beschikbaar is om de patiënt op de hoogte te brengen. De verpleegkundige, meestal zelf ook een vrouw, helpt eveneens om de schok op te vangen na de diagnose. Tijdens de verdere behandeling kan de huisarts de gespecialiseerde verpleegkundige ook aanspreken om te weten hoe het met de patiënt is gesteld."

Elke vrouw die aanklopt bij de Borstkliniek Voorkempen, krijgt voortaan ook een dvd mee, Onze borstkliniek in werking. Die toont de verschillende stappen die ze zal doormaken en maakt het hele medische proces doorzichtig. Verder heeft de nieuwe organisatie ook een grote taak op vlak van preventie. Op dit moment laten nog maar 40% van alle vrouwen naar hun borsten kijken, het streefcijfer bedraagt bijna het dubbele. "Als we in deze Borstkliniek steeds op dezelfde kwalitatieve manier kunnen sensibiliseren, onderzoeken en behandelen, zullen meer vrouwen de stap durven zetten naar een onderzoek", besluit Peter De Becker van de zorgverlenende vzw Emmaüs. Ook zijn organisatie zit in het nieuwe samenwerkingsverband.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio