Wrakduiken fataal voor langeafstandsloopster

Print
Wilrijk - Voor de zuidoostkust van Engeland is sinds zondagavond een Belgische duikster vermist. Het gaat om de 45-jarige Inez Jacquemart uit Wilrijk, een bekende kampioene in het langeafstandslopen. Zij had naar een wrak gedoken van op het omgebouwde visserschip Vaya Con Dios, toen ze plots in de kalme zee verdween.
BR>
Samen met haar man Charel Vinck had Inez Jacquemart het café Tweede Zit tegenover het nieuwe Justitiepaleis. "Inez hield van alles wat extreem is", vertelt haar man. "In haar atletiekcarrière heb ik haar daarin altijd gesteund. Voor dat wrakduiken had ze mijn zegen niet. Ze was vrijdagavond vertrokken om met vier andere duikers twee dagen te duiken naar een wrak op een diepte van 36 meter. Inez is zondagnamiddag na een duik als laatste boven gekomen. Ze deed nog het klassieke oké-teken en is dan in het water verdwenen."

Het is niet duidelijk wat er is misgelopen. "Wegens de decompressie mocht geen van de andere duikers weer terug naar beneden, zodat geen snelle hulp kon worden geboden", zegt Charel Vinck. "Een helikopter van de Engelse kustwacht, een vliegtuig van de Nederlandse marine én een Seaking hebben een zoekactie gehouden, maar die heeft niets opgeleverd. Woensdag is er een poging gepland om het lichaam van Inez te bergen mocht dat zich nog in het wrak bevinden. Is dat niet het geval, dan is de kans klein dat het met lood verzwaarde lichaam ooit aanspoelt."

Inez Jacquemart was aangesloten bij Atletiekvereniging Kontich-Aartselaar (AVKA). "Als ultraloopster verdedigde ze samen met Mark Papanikitas enkele jaren geleden ons land op de honderd kilometer tijdens de wereldkampioenschappen in Nederland", zegt voorzitter Ludo Brion. "Toch was duiken haar echte passie. Ze had plannen om in Thailand met een duikschool te beginnen. Op het ogenblik van de tsunami was ze, net buiten de gevarenzone, als toeriste in dat land. Ze hielp dan ook bij de eerste reddingsoperaties."

LL, JW
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio