Dubbel feest voor Dagbladmuseum

Print
Hoboken - Het Dagbladmuseum dat sinds een paar jaar in Hoboken zit, viert een dubbele verjaardag. Het werd twintig jaar geleden opgericht en de stichter en conservator George Blommaert wordt zeventig jaar.
BR>
George Blommaert weet het zeker. Twintig jaar voor in 1625 in Frankrijk - in opdracht van de koning - de eerste 'gazet' werd gemaakt, drukte Abraham Verhoeven de eerste krant ter wereld: "Nieuwe Tydinghen", in het huis ‘In de Gulden Sonne’aan de Lombardenvest in Antwerpen. Op deze locatie vestigde George zijn eerste Dagbladmuseum op 3 april 1987. Toen dit uit zijn voegen barstte, trok hij naar de Kapelstraat 61-63 in Hoboken. Hij haalde Abraham Verhoeven uit de vergetelheid. "Een arduinen plaat aan de gevel van het huis aan de Lombardenvest was de enige blijk van erkenning van Antwerpen aan haar illustere zoon. Met de realisatie van het Dagbladmuseum werd een oude droom werkelijkheid", vertelt Blommaert trots. Hij kreeg het 'gazettenvirus' niet van een vreemde. Zijn vader en grootvader verzamelde al kranten en de jonge George kleefde ijverig themaverzamelingen op rollen behangpapier. George Blommaert is een levende encyclopedie als het over kranten gaat. Zo pakt hij blindelings de 'Gazette van Antwerpen' uit 1891 van Johannes Van Soest, de voorloper van de huidige Gazet Van Antwerpen.

Het dagbladmuseum viert zijn twintigste verjaardag met de geschiedenis van de kranten, maar daar bovenop komen er nog twee extra tentoonstellingen: de muntenverzameling van Arno Claasen en de geschiedenis van de golfsport door Charles Devis. Op 20 april zal ereburgemeester Bob Cools de tentoonstelling plechtig openen. Dat deed hij twintig jaar geleden ook al bij de opening van het Dagbladmuseum.

HWi

Info voor groepen: 03 887 01 78
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio