Alcohol schenken, is 'haram'

Gemeenteraadslid Annick De Ridder (Open Vld) wil weten welke maatregelen de burgemeester wil nemen tegen radicale moslims, die uitbaters van eethuisjes op de Turnhoutsebaan in Borgerhout onder druk zouden zetten om niet langer alcohol te schenken. De uitbaters ontkennen dat het schrappen van alcohol op hun kaart onder druk is gebeurd.

Karin Vanheusden

BR>

"Er zijn aanwijzingen dat radicale moslims allochtone uitbaters die alcohol schenken zouden bedreigen", zegt Annick De Ridder. "Dat is onaanvaardbaar. Om escalatie te vermijden, moet hier streng tegen worden opgetreden." Annick De Ridder wil op de gemeenteraad van maandag duidelijkheid van de burgemeester. "Dit gegeven staat haaks op het bestuursakkkoord, dat gaat voor een warme, multiculturele stad met respect voor ieders overtuiging. Ik wil weten of de burgemeester van de praktijken op de hoogte is en wat hieraan kan worden gedaan."

Alain Herremans, voorzitter van winkeliersvereniging Voorstad, is verontrust en vraagt zich af wat de volgende stap wordt. "De vrees bestaat dat binnenkort ook de Belgische eethuizen zullen worden geviseerd. Het ondermijnt hoe dan ook de commercialiteit, want autochtone klanten zullen afhaken."

Op de Turnhoutsebaan blijven de allochtone uitbaters voorzichtig. Niemand wil bevestigen dat ze onder druk van radicale moslims gestopt zijn met alcohol schenken. "Ik heb nooit alcohol geschonken, omdat zeventig procent van mijn klanten moslim is en dat niet zou pikken", zegt een uitbater die anoniem wil blijven. "Ik ben er wel van overtuigd dat ik problemen zou krijgen als ik het zou doen. Alcohol schenken, is volgens de islam nu eenmaal

haram

."

Fatima Marzouki, El Warda: "Het wringt bij ons ook"

Bij El Warda, het succesvol Marokkaans restaurant aan de Dageraadplaats, wordt wel alcohol geschonken. "Als gelovige is het

not done

om alcohol te verkopen, dus dat wringt ook bij ons", zegt eigenares Fatima Marzouki. "Aan de andere kant heb ik geen keuze, want zonder de verkoop van alcohol zou ik failliet gaan. En stempelen terwijl je jong en gezond bent, is volgens de islam ook

haram

." Fatima heeft nooit enige druk gevoeld, maar krijgt soms wel opmerkingen van islamitische klanten. "Ik geloof niet dat de eethuisjes op de Turnhoutsebaan onder druk worden gezet. Zij doen dat gewoon vanuit hun geloofsovertuiging."

Errahil Elhassan, 't Pizza Huis: "Niemand heeft mij gepusht"

Bij 't Pizza Huis op de Turnhoutsebaan kon je tot voor kort een glaasje wijn drinken bij je pizza. "Ik heb lange tijd alcohol geschonken omdat de klanten het vroegen", zegt uitbater Elhassan Errahil. "Ik ben ermee gestopt omdat ik me er als gelovige moslim slecht bij voelde. Niemand heeft me dat opgedragen. Er zijn klanten, die nu wegblijven, maar dat is dan maar zo. Ik heb

moslim-geleerden

zelfs gevraagd of ik de opbrengst van de verkoop van alcohol misschien aan een goed doel zou kunnen schenken, maar dat kan volgens de islam ook niet."

"Het onder druk zetten van handelaars is ontoelaatbaar. Door zulke praktijken verminderen de exploitatiekansen van handelszaken, met sneller faillissementen en leegstand tot gevolg." Dat zegt Antwerps schepen voor Middenstand Robert Voorhamme als reactie op de berichten dat steeds meer restaurants en snackbars in Borgerhout alcohol van hun menukaart schrappen onder druk van extremistische moslims.

Tot nu toe werd er nog geen officiële klacht ingediend tegen het alcoholverbod, maar schepen Voorhamme roept alle handelaars op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Zolang niemand het probleem durft te signaleren, staat de stad machteloos en kunnen politie en gerecht niet optreden", aldus Voorhamme.

Het bedrijvenloket van de stad besliste ondertussen om een medewerker naar de betrokken buurt de sturen om de situatie te bekijken. Het bedrijvenloket wil in samenwerking met de Integratiedienst een ambulant loket ter plaatse inrichten. Daar zullen handelaars terecht kunnen voor een sereen gesprek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners