Vlaams parlement staat op controlerecht inzake Masterplan Antwerpen

Vlaams parlement staat op controlerecht inzake Masterplan Antwerpen

Vlaams parlement staat op controlerecht inzake Masterplan Antwerpen

Print
Antwerpen - Het Vlaams parlement wil niet dat er aan zijn controlerecht op de BAM, de instantie die instaat voor het Masterplan Antwerpen, getornd wordt.
Daarover waren alle partijen in het Vlaams parlement het woensdag, tijdens een debat over de BAM, eens. De meerderheidspartijen staan wel achter de uitvoering van het Masterplan.

Minister van Openbare Werken Kris Peeters doet intussen de suggestie dat het Vlaams parlement aan het Rekenhof een audit vraagt over de procedures die zijn gevolgd voor de selectie van het consortium waarmee nu onderhandeld wordt voor de bouw van de Oosterweelverbinding.

Bij die procedures waren al vragen gesteld, onder meer wegens tegenstrijdige adviezen. Maar verschillende parlementsleden kloegen in het verleden al over een gebrek aan transparantie in het hele BAM-project. Daarom werd destijds een opvolgingscommissie in het Vlaams parlement opgericht, waarin telkens een voortgangsrapport van het Rekenhof wordt besproken.

De BAM zelf had problemen met de lastige vragen van het parlement en vroeg tijdens het paasverlof aan de Vlaamse regering of het parlementair controlerecht niet beperkt kon worden, maar daar kan volgens alle fracties in het Vlaams parlement geen sprake van zijn.

In Antwerpen zelf hebben ze evenwel schrik dat de "verdachtmakingen" rond het Masterplan het draagvlak bij de bevolking hiervoor zou doen wegnemen. Dinsdag nog riepen het stadsbestuur, gouverneur, haven en VOKA de meerderheid in het Vlaams parlement op achter het Masterplan te blijven staan. Volgens Jan Peumans (N-VA) lijkt het erop dat de niet-Antwerpenaren zich niet in het dossier mogen mengen. "De Antwerpenaren zouden zichzelf er wat meer mee moeten bemoeien", zei hij.

Carl Decaluwé (CD&V) zei dat de negatieve perceptie rond de BAM eerder bij de communicatie van de BAM zelf te zoeken is. "Waarom was er die hele cinema rond het zien van die maquette", zei hij.

Groen! heeft de meeste kritiek op het Masterplan zelf, wegens de openbaar vervoersprojecten die uit het plan zijn gelicht. "Dit is niet meer het plan zoals wij dit destijds mee hebben goedgekeurd. Dit is een louter auto- en camionproject", zei Mieke Vogels.

De Vlaamse regering herhaalde dat het gehele Masterplan integraal wordt uitgevoerd.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio