Helleborus is een meer dan prachtige bloem

Helleborus is een meer dan prachtige bloem

Helleborus is een meer dan prachtige bloem

Print
Met hun haast gepenseelde aders, ragfijne bloemblaadjes en ongewone kleuren zijn Helleborusbloemen bijna mystiek ogende schoonheden. Maar ook het blad van Helleborus kan aantrekkelijk zijn. Het is een van de eigenschappen waar kweker Johan Mens zijn nieuwe planten op selecteert.
BR>
”Kijk, dat krijg je als je niet nadenkt bij het creëren van nieuwe Helleboruskruisingen”, zegt Johan Mens. Hij toont de bloemen van een plant die niet zoals gebruikelijk hangen, maar met hun hoofdje naar boven wijzen en lelijke bruine vlekken vertonen.

”Je moet de bloemen van Helleborus inderdaad optillen en voorzichtig omkeren om ze goed te kunnen bekijken. Sommige kwekers wilden daarom selecties kweken met opgerichte bloemen. Maar het gevolg is dat de bloemen regen opvangen en het vocht een voedingsbodem wordt voor schimmels. De bloemen krijgen lelijke vlekken en produceren geen zaad meer.”

Johan selecteert dus zelf zeker niet met de bedoeling volledig opgerichte bloemen te krijgen. ”Je kan wel streven naar selecties met iets minder doorhangende bloemhoofdjes. Maar wat ik vooral doe, is proberen planten te creëren waarbij de buitenkant van de bloemblaadjes ook aantrekkelijk is.”

Naast de stand van de bloemhoofdjes en de bovenkant van de bloemblaadjes is ook het blad van Helleborus zeer belangrijk voor deze kweker. ”In het ideale geval krijg je een plant met mooie bloemen én een decoratief blad, veel fijner dan het klassieke grovere blad van een Helleborus-hybride. In de toekomst kan Helleborus een even mooie bladplant worden als Hosta.”

Vroeger specialiseerde deze kwekerij zich vooral in zeer donkere selecties, maar nu worden elk jaar nieuwe kruisingen van Helleborus-hybriden doorgevoerd. ”Ik zou oneindige reeksen reproducties van bestaande planten kunnen maken. Commercieel gezien is dat interessant, maar ik werk liever kleinschalig en creatief, ik experimenteer graag. Het duurt jaren eer je een goede nieuwe selectie hebt, maar dat heb ik er voor over. Onze planten zijn bovendien zeer goed winterhard. We kweken niet in serres maar in open lucht. Planten die de winter bij ons niet overleven, waren gewoon niet goed genoeg. Door op deze manier te werken, zijn we meer afhankelijk van het weer, maar op lange termijn leveren we een veel beter tuinproduct.”

U kunt de Helleborussen gaan bekijken in kwekerij het Wilgenbroek in Oostkamp (www.wilgenbroek.be) en bij Koen Van Poucke in Sint-Niklaas (www.koenvanpoucke.be).

.

Nu in het nieuws