Vuurwantsen belagen hibiscus

Een groot aantal diertjes heeft bezit genomen van Hibiscusstruiken in onze tuin. Deze diertjes zaten op de ongeopende knoppen. Nadien ging geen enkele bloemknop nog open. Sommige knoppen hebben een geelbruine kleur aangenomen. Komt dit door het ongedierte? Nabijgelegen planten zijn rozenstruiken en ridderspoor en die worden beide met rust gelaten.

ksleurs

BR>

Uw Hibiscussen zijn aangetast door vuurwantsen, Pyrrhocoris apterus, die goed te herkennen zijn aan het roodzwart kleurenpatroon. Deze wantsen zijn 10 tot 12 mm groot en hebben een ovaalvormig lichaam.

Het zijn sociaal levende insecten die vaak met honderden bijeentroepen, vooral als de zon schijnt. U vindt ze terug op muren en aan de voet van bomen, waar ze zich te goed doen aan vruchten, zaden en dode insecten.

U treft ze bijvoorbeeld veel aan in de buurt van linden, omdat ze verzot zijn op de zaden van die boom. Verder zijn ze ook verlekkerd op zaden van planten behorend tot de familie van de Malvaceae, zoals Hibiscus.

Blijkbaar beperken ze zich niet tot de zaden, maar zuigen ze ook aan de nog niet ontloken bloemknoppen, waardoor die afsterven en vergelen. Wanneer u dit jaar nieuwe vuurwantsen bemerkt, bespuit dan onmiddellijk de bloemknoppen met een insecticide op basis van pyrethrum. De Hibiscus zal daar geen hinder van ondervinden.

Nu in het nieuws