Eetcafé opent deuren

Print
Merksplas - Twee ambitieuze jongeren brengen leven op de markt van Merksplas Mathias Francken en Bert Boeckx mogen zich vanaf vandaag de trotse uitbaters van een eetcafé op de Markt van Merksplas noemen. Ondanks hun jonge leeftijd weten ze heel goed waar ze aan begonnen zijn.
BR>
Een marktplein zonder café is voortaan ook in Merksplas een stukje geschiedenis. Zaterdag 14 april opent 'De Mart' haar deuren. De zaak biedt een drank- en menukaart aan waar zelfs een vlotte lezer een beetje duizelig van wordt.

Mathias Francken uit Brecht en Bert Broeckx uit Rijkevorsel, beiden 23 jaar, zien het helemaal zitten. "We studeerden aan hotelschool 'Het Spijker' in Hoogstraten en hebben ook alletwee drankkennis bijgestudeerd", zegt Mathias.

De jongens kwamen beiden terecht in de Hoogstraatse horeca. Als het café waar Bert werkte sluitingsdag had, ging hij een pint drinken bij Mathias en omgekeerd. Zo stonden ze op een avond laat nog aan de toog toen het verhaal van Merksplas ter sprake kwam. Het gemeentebestuur zocht concessiehouders voor haar cafetaria aan het nieuwe gemeenschapscentrum. "We houden niet van het woord cafetaria", lacht Bert. "Maar toen we het zelf veranderden in eetcafé of praatcafé ging de bal aan het rollen. We weten dat we nog jong zijn, maar vroeg of laat wilden we toch zelfstandig worden."

Mathias en Bert kregen de concessie en doopten hun eetcafé tot 'De Mart'. "Natuurlijk is er de verwijzing naar de markt", zegt Mathias. "Maar het zijn ook de eerste twee letters van mijn voornaam en de laatste twee van die van Bert." Toen beide jongens hun ouders inlichtten over hun plannen, strandden ze eerst op wat ongeloof. Maar nu hebben de ouders resoluut de kant van hun zoon gekozen. "Ze zullen keihard moeten werken", lacht vader Luc Boeckx. "Ze kunnen best op zoek gaan naar een lief, maar dan een die ook hard kan werken."

'De Mart' zal alle dagen open zijn, behalve op dinsdag. De kaart is indrukwekkend. "We hebben alle trappisten, een zeer uitgebreide wijnkaart, 21 verse theesoorten, salades, pasta's, wok, volledige menu's, ijsjes en pannenkoeken. Als het gemeenschapscentrum weldra zijn deuren opent, hopen we hier zowel de allerjongsten als de gepensioneerden te mogen begroeten. Bert doet de keuken, en ik sta achter de toog", voorspelt Mathias "Dat is wat we beiden het liefste doen. Maar we willen met 'De Mart' vooral leven op de Markt brengen."

Steven VAN TRICHT
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio