Poll: 'blote' Sint-Romboutstoren of niet?

De Monumentenstrijd op Canvas bracht Mechelen in de ban van het uurwerk van de Sint-Romboutstoren. Alhoewel. In café De Gouden Vis en omliggende cafés maakt een gedicht duidelijk dat een aantal mensen 'zijn' toren liever 'bloot' ziet.

Bart Roggeman

BR>Contra:

Toon Peeters, uitbater van café De Gouden Vis, is zelf geen voorstander van wijzerplaten op Sint-Rombouts en ondervond dat klanten dezelfde mening waren toegedaan. "Het leek wel alsof iedereen vóór was. Maar als ik in mijn zaak de mensen erover aansprak, kreeg ik heel vaak de reactie waarom dat nodig is. Dat er nu ineens actie is, is gewoon om dat duidelijk te maken", aldus de cafébaas.

"Ik zie het als een degradatie van de toren", gaat hij voort. "Toen de plannen destijds werden uitgetekend, waren die wijzerplaten ook niet gepland en die klok heeft geen enkele functie meer. De toren is wat hij is. Laat dat zo. Je moet een onderscheid maken met het horlogemechanisme. Dat is wel volledig verbonden met de kathedraal en de klokken. Dat dit wordt gerestaureerd, vind ik wel oké."

Toon Peeters liet daarom auteur Dirk Verbruggen, die evenmin fan is, een klein gedichtje maken. "Een A4-tje, zwart op wit, meer niet. Gewoon als signaal dat niet iedereen er achter staat."

Pro:

Volgens torenuurwerkmaker Luc Michiels kan je nochtans niet om de grote historische waarde heen. "Die wijzerplaten hingen driehonderd jaar geleden ook al op de toren en ze hebben er gedurende 250 jaar gehangen. Op heel wat oude gravures en in heel wat historische boeken is dat te zien. De wijzerplaten opnieuw plaatsen, is dus historisch verantwoord. Vanuit Monumentenzorg gaan ze daar volledig mee akkoord", aldus Luc Michiels.

"De wijzerplaten zijn net zo verbonden met de Sint-Romboutstoren als het uurwerkmechanisme. Bovendien waren ze de grootste ter wereld en dat is toch ook iets uitzonderlijks. Daar mag je toch fier op zijn en dat aan de buitenwereld tonen."

Bart ROGGEMAN

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio