Afvalcontainers puilen uit

Print
Niel - De gemeenten Boom en Niel overleggen om het afleveren van grof huisvuil op het containerpark betaalbaar te maken. Want afgelopen jaar steeg deze afvalberg met maar liefst vierhonderd ton. Op zaterdag moet de brandweer zelfs bijspringen om containers te wisselen.
BR>
"Deze toestand wordt onhoudbaar. In heel 2006 is 1.804 ton grof huisvuil afgeleverd, inclusief de ophaling aan huis. De verwerking daarvan kost 265.000 euro. In het containerpark alleen is afgelopen jaar vierhonderd ton extra gestort, goed voor een meerkost van 55.000 euro", zegt Booms milieuschepen Anita Ceulemans (Boom één).

Sinds Boom voor de ophaling van grof huisvuil aan de voordeur zeven euro per kubieke meter vraagt, is het aantal aanvragen fors teruggelopen. Maar het afleveren van deze afvalfractie op het containerpark stijgt dan weer elke maand, dit in tegenstelling tot de algemene cijfers in Vlaanderen. "Bijna hele woningen die zijn afgebroken, worden met mondjesmaat naar het containerpark gebracht. Dat mogen we niet blijven aannemen. Nu kunnen onze mensen op het containerpark daar niets aan doen. Ook de Nielenaars mogen gebruikmaken van het Boomse containerpark. Wie zich als Bomenaar of Nielenaar legitimeert, mag er gratis zijn grof huisvuil storten", zegt de schepen.

Op korte termijn is beslist om extra containers op de parking te plaatsen. Op zaterdag steekt de brandweer een handje toe om de uitpuilende containers op het park te wisselen. De schepen wil snel overleg met haar Nielse collega's om tot een structurele oplossing te komen. "Ik denk dat er niet veel anders opzit dan bepaalde afvalfracties betalend te maken, zoals de meeste van onze buurgemeenten nu al doen", verduidelijkt ze.

De misbruiken zijn er zeker. Zo zijn verhalen bekend van Boomse en Nielse inwoners die met hun identiteitskaart familieleden uit andere gemeenten bijstaan om hun afval in Boom af te leveren. "Belgen blijven Belgen en zoeken naar achterpoortjes", weet de schepen. In de toekomst wil ze tot een volledige herinrichting van het Boomse containerpark komen.

Jan BOEY
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio