"Import-huwelijken zijn een tikkende tijdbom"

Print
Antwerpen - Welgeteld 3.248 Marokkanen en 1.602 Turken kwamen in 2006 naar België. De meesten zijn huwelijksmigranten, ze trouwen in ons land met Belgen van allochtone origine. Cijfers die CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD). "Maar in werkelijkheid zijn het er veel meer", weet Lanjri.
BR>
"Het zijn geen volledige cijfers", zegt Nahima Lanjri. "Dat gaf de minister ook toe. Deze cijfers zijn van mensen die netjes een visum aanvroegen voor familieleden in het buitenland in het kader van gezinshereniging. Maar er zijn nog andere manieren. Elke EU-burger kan iemand naar België laten overkomen met een toeristen- of studentenvisum. En er dan snel mee trouwen. Dan krijgt die kersverse bruid of bruidegom de Belgische nationaliteit. Maar hij of zijn komt niet in deze cijfers voor."

Nahima Lanjri heeft zo haar redenen om aan te nemen dat de cijfers onderschat zijn. "De gemeentebesturen hebben wél juiste cijfers van gezinsherenigers. Zo kwamen in 2005 915 Marokkanen naar Antwerpen. Leg dat cijfer naast de nationale cijfers van Dewael en je merkt dat er iets niet klopt: dat zou betekenen dat bijna een derde van de Marokkanen in Antwerpen komt wonen. Dat lijkt me wel érg veel."

Lanjri vindt het belangrijk dat Binnenlandse Zaken over correcte cijfers beschikt. "Als je een goed werkend integratiebeleid wil voeren, moet je eerst weten hoe groot de groep nieuwkomers is. Als je die realiteit niet wil zien, steek je als overheid je kop in het zand."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio