JES vzw hoopt voor beheer sportloods op financiële tegemoetkoming stad

Print
Antwerpen - Met 30.000 bezoekers per jaar draait de jeugdwerking van JES vzw in het stedelijk jeugdcentrum De Branderij meer dan behoorlijk. Ook de sportloods ziet jaarlijks 8.000 sporters passeren. Maar toch dreigt een acuut tekort aan financiële middelen deze stedelijke sportloods finaal te nekken. "De toestand is ernstig, maar nog niet hopeloos", zegt JES-directeur Patrick Manghelinckx, die alsnog hoopt op een financiële tegemoetkoming van de stad.
BR>
In de jaren negentig startte JES, naast Brussel en Gent, ook een werking op in de Borgerhoutsestraat op de grens van Borgerhout met Antwerpen. Mede op vraag van toenmalig schepen Patsy Sörensen die bezig was met de uitbouw van het stedelijke jeugdbeleid. Zo sleutelde JES destijds, via peilingen onder jongeren, mee aan de stedelijke jeugdparagraaf. In 2000 werd dan De Branderij, het eerste stedelijke jeugdcentrum, geopend. Vrij snel na de opening nam JES de exploitatie over en bouwde de werking verder uit. Naast verhuur van lokalen, een vrijetijdsaanbod met activiteiten en workshops rond jeugdcultuur, muziek en multimedia geeft JES ook vorming aan jeugdmonitors en is ze partner in ANTWERK!, een actieplan tegen jeugdwerkloosheid.

"We exploiteren De Branderij in samenwerking en met steun van de stad", zegt Patrick Manghelinckx. "We bereiken een heel diverse groep jongeren van Borgerhout en elders in de stad. Ook de sportloods, die we sinds 2004 beheren, draait goed. Vier tot vijf clubs komen er wekelijks sporten, er is gym voor vrouwen, dans en beweging voor meisjes. Ook Buurtsport gebruikt de loods."

Met projectmiddelen van het Migrantenimpulsfonds heeft JES de sportloods opgeknapt, aangekleed en uitgebouwd. Einde 2006 liep het project af, en werd dus ook de geldkraan dichtgedraaid. JES hoopte op financiële steun van de stad om het beheer van de sportloods te kunnen verderzetten, maar botste op een administratieve muur. "Er is een dringend tekort aan sportinfrastructuur in deze buurt", zegt Patrick Manghelinckx. "Maar zonder financiële tegemoetkoming ben ik verplicht de loods te sluiten. Gelukkig krijg ik nu signalen dat de kabinetten Janssens, Van Campenhout (sport) en Verbist (jeugd) een oplossing aan het uitdokteren zijn. We hebben dus nog hoop."

Karin VANHEUSDEN SHOOT! van voetbal naar kunst In De Branderij hebben jongeren de voorbije week op een sportieve manier ook wat kunstige hoekjes afgetast. Met het project SHOOT! nam Bart Cassauwers van JES de handige omweg via het voetbal om jongeren te laten kennismaken met diverse 'kunstvormen'. "Jongeren houden er niet van kunst en cultuur door hun strot geramd te krijgen", zegt Bart. "Maar voor een voetbaltornooitje zijn ze altijd wel te vinden, dus was sport het ideale opstapje naar standup comedy en workshops djembé, hiphopdansen, graffiti, circus en koken." KVH Voetbal als aanloop naar een streepje kunst. Moet kunnen! Foto Dirk KERSTENS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio