Tags besmeuren gevels

Print
Antwerpen - Steeds vaker worden gevels en garagepoorten in de wijk Sint-Andries beklad met graffiti. Nieuw is het probleem niet, maar de spuiters zijn sinds een paar maanden wel héél actief. Vrijdag bespreken enkele bewoners het probleem met de politie.
BR>
De terpentijn heeft Achiel Van Laere nog in huis. Nog niet zo lang geleden schrobde hij zijn garagepoort, tot bijna alle graffiti eraf was. Maar een maand geleden was het opnieuw raak. "Eerst die grote rode letters. En daarna kwamen er nog meer kriebels bij. Misschien kan ik beter wachten tot de poort helemaal vol staat", zegt hij met een zuur lachje. Ook andere garagepoorten in de Augustijnenstraat zijn beklad en ook veel gevels zijn bespoten. Zelfs de sacristie van de Sint-Andrieskerk moest eraan geloven. Sinds een paar maanden vergezelt een paars doodshoofd het Mariabeeldje op de hoek. "Alle bewoners vinden het tof dat graffiti-kunstenaars zich kunnen uitleven op het Munthof", vertelt bewoner Paul Struyf. "Maar nu trekken sommige jongeren blijkbaar ook de wijk rond en dat zorgt voor heel veel ergernis. Het loopt echt uit de hand. Er moet snel iets gebeuren."

De bewoners hopen dat de goede graffiti-spuiters de taggers 'opvoeden'. Nico Volckeryck, van de Stuurgroep Sint-Andries, denkt dat ook Opsinjoren kan helpen. "Als met de lentepoets speciale reinigingsproducten worden verdeeld, kunnen de bewoners hun gevels boenen. Gewone schoonmaakmiddelen volstaan namelijk niet en een reinigingsbedrijf laten komen, is heel duur. Bovendien wordt de verf die de spuiters gebruiken, steeds agressiever."

Jorn Verbeeck, van het kabinet van schepen van Stadsreiniging Guy Lauwers (sp.a), erkent het probleem. "Het is niet van de ene op de andere dag ontstaan en de reiniging is een dure affaire, dus we moeten eens rustig bespreken wat er mogelijk is." De politie is sinds begin april extra alert. "De gerichte wijkwerking van de politie probeert de spuiters te vinden, maar er staan vaak mensen op de uitkijk", weet woordvoerster Kathleen Brughmans. "Het is dus heel moeilijk om de daders op heterdaad te betrappen."

Maaike FLOOR Bewoner Paul Struyf bestudeert in de Sleutelstraat een sticker met de tekst: ik ben een laffe zak en ik klad op muren. Een doodshoofd op de sacristie van de Sint-Andrieskerk. Nico Volckeryck, Paul Struyf en Achiel Van Laere (rechts) voor zijn bekladde garagepoort in de Augustijnenstraat. Ook sjalen zijn populair. Met tekst of met het hoofd van Jimi Hendrix. Foto's Patrick DE ROO
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio