Diamantair hekelt klantenbeleid ABN Amro:

Print
Antwerpen - "Toen ik een rekening wilde openen bij ABN-Amro, moest ik door een hoop procedures", klaagt diamantair Eddy Vleeschdrager. "Maar een pipo met een gestolen pas mag wel in de kluizenzaal. Zoiets maakt me razend." ABN-Amro bevestigt de procedure. Deze tegenstrijdigheid maakt opnieuw duidelijk hoe gewiekst de kluizenkraker wel was. Hij verdween begin maart met voor 21,3 miljoen euro aan diamanten.
BR>
Eddy Vleeschdrager is al sedert de jaren zeventig in de diamantsector actief. "Maar dit heb ik nooit meegemaakt", zegt hij. "Ik was nota bene één van de eerste klanten van de ABN-Amro bank." Toen heette die nog Internationale Handels- en Diamantbank. Dat werd ABN, later ABN-Amro.

"In 1995 overhaalde de toenmalige directeur van de plaatselijke Paribas-vestiging me om naar hen te komen." Maar tien jaar later - de bank op de hoek van de Schupstraat en de Lange Herentalsestraat was intussen overgegaan in Artesia en later Dexia - werd de bank gesloten. "Ze wensten geen diamanthandel meer te financieren", weet Vleeschdrager.

Samen met zo'n honderd collega's zocht Eddy Vleeschdrager een nieuwe bank. Hij bood zich aan bij ABN-Amro. "Ik kon klant worden als ik een diepgaand onderzoek wilde ondergaan, mijn balansen wilde voorleggen, en twee andere klanten vond die mij wilden voordragen. Dan zou de raad van bestuur beslissen of ik een rekening kon krijgen. Ik vroeg de bankier: 'Hoe durft u? Ik ben 35 jaar diamantair, ben twintig jaar klant geweest bij u.' Ik heb mijn hielen gelicht en ben naar de Antwerpse Diamantbank gestapt."

Opendeurdag

Vleeschdrager zou er niet over vallen als niet ene Carlos Hector Flomenbaum was opgedaagd, de kluizenkraker van ABN-Amro. "Zo'n pipo daagt op met een gestolen pas en mag in de kluizenzaal, waar hij zelfs de master-key krijgt", stelt Eddy Vleeschdrager met luide stem vast.

"Ik ben de bankdirecteur tegen het lijf gelopen. Toen ik hem zegde dat ik niet wist dat hij een opendeurdag had georganiseerd", lachte hij groen. Terecht, want die bandiet was nooit grondig gecontroleerd. Wij, jarenlang bekend als diamantairs, werden daarentegen behandeld alsof we criminelen waren."

ABN Amro bevestigt de procedure bij monde van woordvoerder Michel Funck. "Je moet bij opening van een diamantrekening aanbevolen worden door twee rekeninghouders, je moet een brief van je vorige bank bijhebben waarop de reden van de sluiting van je vorige rekening staat, de boeken van de vennootschap voorleggen en je identiteit bewijzen."

Flomenbaum had geen rekening als diamantair, maar als privépersoon. "Dan moet je alleen je identiteit laten controleren", aldus Funck. Zoals reeds gesteld kan een bank niet controleren of een identiteitskaart echt is. Daarvoor zou die bank een centrale databank met de nummers van gestolen, verdwenen of vervalste paspoorten moeten kunnen raadplegen.

Johan VAN BAELEN
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio