Politiezone Grens verwacht veel van buurtpolitie

Print
Essen - De lokale politie zone Grens beschikt sinds enkele weken over een speciaal team buurtpolitie. Als een soort van vliegende brigade springen zij, over de gemeentegrenzen van Kalmthout, Essen en Wuustwezel heen, bij om problemen op te lossen, maar nog liever te voorkomen.
BR>
"Om nog korter op de bal te kunnen spelen in het oplossen van problemen, zijn we gestart met buurtpolitie", legt korpschef Rudy Verbeeck uit. "Zij zoeken in overleg met alle betrokken partijen naar oorzaken van overlast en krijgen ook tijd om oplossingen voor te stellen. We trachten zoveel mogelijk preventief te werken en streven naar een meer bevolkingsgerichte politie."

"Wijkagenten verliezen nog veel tijd aan administratieve taken die wettelijk door de politie moeten gebeuren, zoals het vaststellen van een woonstverandering of het afhandelen van een pv. Onze interventieploegen moeten brandjes blussen, maar zij kunnen, in tegenstelling tot de buurtpolitie, niet naar de oorzaken van de brand blijven zoeken, want dan laait het vuur elders in de zone te hoog op. Minder interventie door meer preventie", vat Verbeeck samen.

Coördinator–hoofdinspecteur Louis Van den Buijs illustreert met een concreet voorbeeld hoe de buurtpolitie werkt. "Luidruchtige tieners hangen rond op een pleintje waar ze jongere kinderen weghouden. Een interventieteam een pv laten opstellen, heeft weinig zin, want binnen de kortste keren komen de problemen terug. De buurtpolitie kan uitzoeken waarom die tieners precies dáár rondhangen. Misschien hebben ze amper uitwijkmogelijkheden, maar kan hen in overleg met de jeugddienst een minder storende locatie worden aangeboden."

"Parkeerdruk, slechte straatverlichting, te weinig openbare vuilbakken of geluidsoverlast aan een café. De kleinste vormen van overlast storen de mensen vaak het meest. Of op vraag van een school of vereniging springt de buurtpolitie bij om alles veilig te laten verlopen. Nu telt onze nieuwe ploeg twee inspecteurs, maar we willen zo snel mogelijk uitbreiden naar de voorziene vijf leden voor de buurtpolitie", besluiten Verbeeck en Van den Buijs.

Stijn DE KONING
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio