Bladgallen onschadelijk voor goudiep

Bladgallen onschadelijk voor goudiep

Bladgallen onschadelijk voor goudiep

Print
In onze tuin staat al een aantal jaren een goudiep. Hij staat nu volop in blad, maar op vele bladeren zitten plots groene bolletjes ter grootte van een erwt. Deze zijn binnenin hol, maar er zitten kleine zwarte stipjes in (luizen?). Als dit schadelijk is, hoe moeten we dan ingrijpen?
BR>
De goudiep, Ulmus hollandica ‘Wredei’, is een zuilvormig groeiende boom, die 10 tot 12 m hoog wordt. Deze olm heeft een goudgeel blad.

Het blad vertoont bladgallen. Dit verschijnsel komt bij veel boomsoorten voor. Deze vervormingen van het blad kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een wesp die haar eitjes legt op de bladschijf.

Het blad reageert hierop door het vormen van een kapsel waardoor een bladgal ontstaat. In het geval van een olm komen er ongeveer veertien gallensoorten voor, veroorzaakt door bladluizen, galmuggen of galmijten. De gallen zijn in dit geval niet mooi, maar zijn ook niet schadelijk en hoeven dus niet behandeld te worden.

Waarschijnlijk zijn de bladeren van uw goudiep aangetast door de iepenbladgalmijt, Aceria ulmicola, al zijn de erwtgrootte wratjes iets groter dan de normale 3 mm. Als u het probleem toch wil bestrijden, kan dat met een acaricide, een middel tegen mijten.
Nu in het nieuws