Schepen wil federale normen voor gsm-masten

Print
Ranst - De al eerder gesignaleerde onrust over de antennes op de Ranste watertoren en plannen over zendmasten in de toren van de Sint-Pancratiuskerk, zorgen voor onrust bij bewoners en politieke partijen.
BR>
Raadslid Dirk van Nimwegen (Groen!, sp.a en Spirit) wil graag dat de gemeente tot een fundamenteel standpunt over de zendmasten zou komen. Hij denkt ook dat de gemeente gesprekken kan aanknopen met de telefoonoperatoren om na te gaan of de straling verminderd of vermeden kan worden.

Schepen Nicole Damen (CD&V), die bevoegd is voor openbare werken en gezondheid, merkte eerst op dat de plannen voor zendmasten in de Ranstse kerktoren nooit officieel waren aangevraagd, en dus ook niet geweigerd werden. Verder stelde ze dat de watertoren geen gemeentelijke eigendom is en Ranst er dus maar weinig zeggenschap over heeft.

"We mogen ook niet uit het oog verliezen dat kinderen zelf gretig gebruik maken van mobiele telefoons. Het is een federale materie. Op dat niveau moeten duidelijke afspraken komen over aanvaardbare normen. We zullen zelf ook informeren en evalueren, maar zolang ik geen petities zie tegen het gebruik van de gsm, denk ik dat die masten moeilijk weg te denken zijn."

Dirk van Nimwegen merkte op dat mobiel bellen vrijwillig gebeurt, maar dat wie in de omgeving van een mast woont, niets heeft te kiezen. "Er zijn toch al voorbeelden van antennes die uit dorpscentra verdwenen zijn. Vergeet niet dat er in Emblem in de kerktoren ook antennes zitten. Het lijkt ons toch nuttig om die toestand ook te evalueren en eventueel dezelfde argumenten te gebruiken die ervoor hebben gezorgd dat de zendmasten in Ranst-centrum er niet gekomen zijn."

SL

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio