Personeel Splichal is onzekerheid beu

Print
Turnhout - Het personeel van de Turnhoutse drukkerij Splichal legde dinsdagmiddag het werk neer. De arbeiders van de bijbelafdeling wilden daarmee protesteren tegen de aanhoudende onduidelijkheid over hun toekomst. Vast staat dat de productie naar zusterbedrijf Proost verhuist, maar de vraag is of al het personeel mee mag.
BR>
De directie van Splichal maakte vorig jaar bekend dat de vestiging in de Apostoliekenstraat in Turnhout eind 2007 sluit. De productie verhuist naar het zusterbedrijf Drukkerij Proost in de Everdongenlaan. Enkele tientallen werknemers en een deel van het machinepark hebben die overstap al gemaakt.

Wat in de Apostoliekenstraat overblijft, is de bijbelafdeling waarmee Splichal ooit wereldfaam verwierf. Er zijn nog zo'n zeventig mensen aan de slag, van wie ruim vijftig arbeiders. Zij legden dinsdagmiddag het werk neer omdat nog niet duidelijk is in welke mate de Franse holding die bijbelproductie wil behouden. Ook de avondploeg ging niet aan het werk.

"Het ondernemingsplan over de verhuizing, het tijdschema en de budgetten komt maar met mondjesmaat uit Parijs naar Turnhout", zegt Piet Daneels, secretaris van ACV-Bouw en Industrie. "Het blijft afwachten in hoeverre het moederbedrijf de bijbelproductie wil behouden. Komt er een personeelsafslanking of niet? Van die plannen maakte Parijs al verschillende versies."

"De directie van Splichal in Turnhout weet evenmin iets", zegt Piet Daneels. "Donderdag gaat de directie opnieuw naar de holding in Parijs. De vraag is of dat iets zal opleveren."

De ochtendploeg bij Splichal gaat vandaag, woensdag, niet meteen aan het werk. De vakbonden houden om 8u een personeelsvergadering.

HO
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio