Asiel moet honden teruggeven

Print
Beerse - "We moeten onze krachten bundelen. Dit gaat te ver", vindt Rosa Mertens van Dierenleed Azië uit Beerse. Ze wil een steunactie op gang brengen voor dierenasiel De Leiestreek uit Zwevegem, dat een kater van meer dan 50.000 euro overhoudt aan de opvang van 28 inbeslaggenomen herdershonden.
BR>
De rechter in beroep besliste nu dat het asiel de honden moet teruggeven en alle gerechtskosten en het maandenlange onderhoud van de dieren zelf moet betalen. Veerle Debaillye van dierenasiel Leiestreek zit met de handen in het haar. In de zomer van 2006 nam de politie 26 Zwitserse herders en twee Tervurense herders in verwaarloosde toestand in beslag bij een broodfokster in Aaigem (Erpe-Mere). Officieel mag je zonder speciale vergunning slechts tien honden houden. Dierenasiel De Leiestreek ving de honden op.

"We zijn het slachtoffer van onze eigen goedheid", zegt Veerle Debaillye. "De vrouw trok naar de rechter om haar honden terug op te eisen. De burgemeester van Erpe-Mere gaf haar toestemming om haar honden op te halen, op voorwaarde dat ze er slechts tien hield. Ze mag ook de overige 18 honden meenemen als ze belooft om ze binnen de maand te verkopen. Maar wij weigerden de honden terug te geven zolang de vrouw de kosten die wij hebben gemaakt, niet betaalde. Daarop spande zij een rechtszaak aan."

Gerechtskosten

Dierenasiel De Leiestreek moet een dwangsom van 200 euro per dag betalen zolang het de honden niet teruggeeft, plus 880 euro gerechtskosten door verlies van het kort geding. "Omdat de affaire negen maanden heeft aangesleept, hebben wij al 50.000 euro in die honden geïnvesteerd. Vooral de rekening bij de dierenarts loopt op. Die dieren zaten onder de vlooien en waren niet gechipt. Ze eten elke dag een zak premium hondenbrokken van 37 euro leeg. Maar volgens de rechter heeft een asiel geen recht op vergoeding van de eigenaar en geen recht op de dieren."

De medewerkers van het asiel, die naar eigen zeggen al een speciale band met de honden hebben, zitten in zak en as omdat ze hun lievelingen naar de vervallen boerderij moeten terugsturen. "Deze uitspraak hypothekeert de werking van alle asielen", klinkt het bitter.

Kristin MATTHYSSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio